Kreml hoiatas USA uute sanktsioonide kehtestamise eest (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli kõneisik Dmitri Peskov.
Kremli kõneisik Dmitri Peskov. Foto: Sergei Gunejev/Sputnik/Scanpix

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kritiseeris USA kava kehtestada Venemaale uued sanktsioonid.

«Me peame sellist sanktsioonidega seotud retoorika jätkumist edasiliikumist segavaks ning kahjulikuks mõlema riigi huvidele,» ütles Peskov uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Möödunud kuul kiitis USA senat ülekaalukalt heaks sanktsioonide karmistamise vastuseks Venemaa väidetavale sekkumisele 2016. aasta USA presidendivalimistesse ning sõjategevusele Ukrainas ja Süürias. Homme hääletab sanktsioonide üle ka esindajatekoda.

Peskovi sõnul ootab Venemaa, kas sanktsioonid kinnitab ka USA president Donald Trump. Enne seda on vara rääkida võimalikest vastusammudest, lisas Peskov.

Uudisteagentuuri AP teatel on Valge Maja vastu eelnõus sisalduvale punktile, mis nõuab Kongressis arutelu, kui president püüaks leevendada või lõpetada sanktsioone Moskva vastu. Kui Trump aga seaduse vetostaks, riskiks ta nii vabariiklaste kui demokraatide meelepahaga ja tema otsus võidakse tühistada.

Kavandatavad sanktsioonid löövad Venemaa finants-, energeetika- ja infrastruktuuri valdkonda, piirates liisingu, tehnoloogia ja teenuste andmist. Muu hulgas puudutavad need ka Läänemerre kavandatavad Nord Stream 2 projekti.

Postimees kirjutas juunis, et kuigi Vene gaasimonopoli Gazprom juhtivad tegelased püüavad jätta muljet, et uued sanktsioonid mõjutavad Nordstreami ebaolulisel määral, väidavad asjaosalised usalduslikes vestlustes risti vastupidist.

Projektiga seotud Saksamaa ja Austria reageerisid juunis USA senatis toimunud hääletusele valulikult, öeldes, et uued sanktsioonid löövad nende Euroopa ettevõtete pihta, mis on seotud Venemaa energiaprojektidega. Nii Austria ettevõte OMV kui ka Saksa firmad Uniper ja Wintershall on seotud ka Nord Stream 2 projektiga.

Austria kantsler Christian Kern ja Saksa välisminister Sigmar Gabriel ütlesid ühisavalduses, et nad ei saa olla nõus illegaalsete ja eksterritoriaalsete sanktsioonidega Euroopa ettevõtetele, viidates senatis heaks kiidetus eelnõus sisalduvale punktile, mis kutsub jätkama vastuseisu mööda Läänemere põhja Vene gaasi Saksamaale toimetavale Nord Stream 2-le.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles