Türgi loobus terrorismi rahastamise süüdistustest Saksa firmade vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp.
Türgi lipp. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Türgi teavitas esmaspäeval Berliini, et on loobunud Saksa kompaniide süüdistamisest terrorismi rahastamises.

Türgi oli esitanud süüdistused ligi 700 Saksa firmale, nende seas Daimlerile ja BASFile. Saksa ja Türgi siseminister pidasid kõnelusi selle teema lahendamiseks.

Türgi valitsus teatas hiljem, et süüdistused olid seotud 140 Türgi firmaga, millel olevat sidemed USA-s baseeruva islamivaimuliku Fethullah Güleni liikumisega. Türgi peab Güleni vastutavaks eelmise aasta suvel korraldatud riigipöördekatse eest.

Ankara väitel ei ole Saksa firmasid kunagi süüdistatud.

Saksa siseministeeriumi kõneisik Tobias Plate ütles, et Ankara olevat teavitanud Berliini, et nimekiri Türgis tegutsevatest firmadest, mida uuriti seoses terrorismi rahastamisega, võeti tagasi ning kahtlustused olevat põhinenud kommunikatsiooniprobleemil.

Türgi siseminister Süleyman Soylu «kinnitas meile, et Türgi võimud ei uuri nimekirjas olevaid kompaniisid Türgis või Saksamaal», seletas Plate.

Asepeaminister ja Türgi valitsuse kõneisik Bekir Bozdağ kinnitas, et Türgi võttis nädalavahetusel nimekirja tagasi ning et Soylu pidas konstruktiivseid kõnelusi oma Saksa kolleegi Thomas de Maizière'ga.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et uudised sellisest nimekirjast oli must propaganda, mille eesmärk oli avaldada Saksa firmadele survet mitte investeerima Türgisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles