Venemaa on valmis tegutsema vahendajana Katari kriisis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik

Venemaa on valmis tegutsema vahendajana Katari kriisis, kui seda soovitakse, ütles esmaspäeval välisminister Sergei Lavrov telekanalile Rudawi.

"Toetame Kuveidi emiiri püüdlusi kriisi vahendamisel. Kui Venemaa saab osana sellest või sellele lisaks midagi kasulikku teha, siis oleme valmis taolistele soovidele vastama," ütles Lavrov.

Lavrovi sõnu vahendas Venemaa välisministeeriumi internetikülg.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini kutsus pühapäeval üles pidama Päria lahe kriisi lahendamiseks otsekõnelusi Katari ja selle naabrite vahel.

Mogherini kohtus eelnevalt Kuveidi emiiri šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabahiga ja väljendas EL-i toetust Kuveidi väsimatutele vahenduspingutustele selles tülis.

Emiir on üritanud vahendada kriisi lahendamist pärast seda, kui kolm Pärsia lahe riiki ja Egiptus katkestasid sidemed Katariga, süüdistades seda äärmusrühmituste toetamises.

Möödunud kuul katkestasid Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja Egiptus diplomaatilised suhted Katariga ja kehtestasid sellele majandussanktsioonid, sulgedes muu hulgas Katari ainsa maismaapiiri.

Katari emiir Tamim bin Hamad Al Thani ütles reede õhtul, et Katar on valmis alustama Saudi Araabia, AÜE, Egiptuse ja Bahreiniga läbirääkimisi, kuid nende tulemus peab austama Katari suveräänsust ja kokkuleppe tingimusi ei tohi dikteerida väljastpoolt.

AÜE välisministeeriumi kantsler Anwar al-Gargash märkis Twitteris, et dialoog on vajalik, kuid Kataril tuleb muuta oma poliitikat, kuna Katari seniste seisukohtade kordamine "vaid süvendaks kriisi".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles