Poola president allkirjastas ühe kolmest kohtureformi seadusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda
Poola president Andrzej Duda Foto: ALIK KEPLICZ/AP

Poola president Andrzej Duda allkirjastas ühe kolmest seadusest, mis reformib kohtusüsteemi ja piirab kriitikute sõnul kohtute sõltumatust, vahendab BNS presidendi kantselei tänast teadaannet.

Presidendi allkirjastatud seadus annab justiitsministrile õiguse määrata ametisse kõigi alama astme kohtute, kaasa arvatud apellatsioonikohtute juhid.

Kriitikute hinnangul on see vastuolus põhiseadusega.

Duda teatas pärast päevi kestnud proteste esmaspäeval, et vetostab kaks ülejäänud eelnõu - üks neist oleks tugevdanud poliitikute kontrolli ülemkohtu üle ja teine oleks lubanud parlamendil valida kohtunikke ametisse määrava kogu liikmeid. Praegu valib kogu liikmeid sõltumatu komisjon.

President ütles, et Poola õigussüsteem vajab «head reformi» ning et ta kavatseb järgmise kahe kuu jooksul esitada uue versiooni kahest veto saanud eelnõust.

Vetostatud eelnõud lähevad nüüd muutmiseks tagasi parlamenti. Kui neid ei muudeta, siis vajab võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) nende läbisurumiseks kolmeviiendikulist enamust, mida erakonnal ei ole.

Eelnõud oleksid suurendanud poliitilist kontrolli ülemkohtu üle ning kriitikute hinnangul tahtis PiS piirata kohtute sõltumatust. Kuni selle nädalani oli Duda aktsepteerinud PiS-i kogu valitsemisprogrammi, kaasa arvatud neid osi, mida Euroopa Liit ja inimõigusorganisatsioonid peavad rünnakuks võimude lahususele Poolas.

PiS-i sõnul tahab erakond muudatustega tagandada ametist korrumpeerunud ametnikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles