Galerii: Venemaa ja Hiina sõjalaevad alustasid Läänemerel ühisõppust (12)

Martin Kutti
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene ja Hiina sõjalaevad alustasid täna esmakordselt Läänemerel ühisõppust. Militaarharjutusest võtab muuhulgas osa ka Hiina kaasaegseim raketihävitaja DDG-174 Hefei. Venemaad esindab õppustel Balti laevastik.

Õppuse Joint Sea 2017 aktiivne etapp on kavandatud tänasele ja homsele, mil harjutatakse Kaliningradi lähistel. Seejärel sõidavad Hiina laevad edasi Peterburi, et osaleda mereväeparaadil.

Manöövrite käigus tulistatakse merel ja õhus asuvaid sihtmärke ning harjutatakse üle parda kukkunud inimeste päästmist ja kauba liigutamist laevade vahel, vahendas BNS Venemaa Balti laevastiku teadet. Merel tegutsemist koordineerib mõlema riigi mereväelastest kokku pandud staap. Õppuse ajal on flotill Venemaa viitseadmiral Aleksandr Fedotenkovi ja Hiina viitseadmiral Tian Zhongi käsutuses.

Õppustel osaleb Hiina kaasaegseim sõjalaev, 052D-tüüpi hävitaja Hefei. Lisaks Hefeile tuleb Läänemerele ka 054A-klassi mitmeotstarbeline fregatt FFG-571 Yuncheng ning Hiina sõjalaevu saatev abilaev Luoma Lake. Lisaks on laevadel helikopterid ja merejalaväelased. Laevad saabusid Vene Balti laevastiku peabaasi Baltiiskisse 21. juulil.

Venelaste poolelt osaleb õppustel üks fregatt, lennuk, helikopterid ning merejalaväelased. 

Venemaa ja Hiina on korraldanud ühisõppusi iga-aastaselt alates 2012. aastast, kuid teisipäeval alanud manöövrid toimuvad esmakordselt Läänemerel. Hiina laevade pikk merereis Euroopasse on seotud ka pühapäeval toimuva mereväeparaadiga Kroonlinnas, kuhu kõik kolm laeva pärast õppuste lõppu suunduvad.

Hiina laevade saabumine Läänemerele on tekitanud mõningast ärevust Euroopa riikide hulgas. Eelmisel nädalal saatis Hollandi merevägi Hiina laevasid Põhjamerel ning Briti Kuninglik Merevägi eskortis need läbi La Manche'i väina.

Eile liikusid Läänemerel Kroonlinna poole ka suured Venemaa sõjalaevad: 172 meetri pikkune maailma suurim tuumaallveelaev Dmitri Donskoi ning 252 meetrit pikk ristleja Pjotr Veliki. Sõjalaevad seilasid rahvusvahelistes vetes. Soome merevägi postitas eile suhtlusvõrgustikku Twitter Venemaa laevadest ka pildi.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles