Galerii: Hiina kindlustab põgenike eest piiri Põhja-Koreaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Värske raporti teatel on Hiina alustanud ebastabiilsuse suurenemise tõttu Korea poolsaarel Põhja-Koreaga 1415 kilomeetri pikkuse maismaapiiri tugevdamist, vahendab CNN.

Hiina ja Põhja-Korea piir kulgeb mööda Lianoningi provintsi, mis on krõbedalt külmade talvedega tööstus- ja kaevanduspiirkond.

Hoolimata Põhja-Korea süvenevast tuuma- ja raketiohust on piiritegevus jäänud suhteliselt stabiilseks – Hiina kaupadega veokid vuravad Põhja-Koreasse ning väiksem arv ostlejaid ja kaupmehi liiguvad regulaarselt ka vastassuunas.

Kuid hiljutiste teadete kohaselt on ka paariariigi suurim liitlane Hiina alustanud nüüd oma maismaapiiri tugevdamist. Piiritsooni näol on niigi tegu Hiina ühe kõige militariseerituma alaga ning sõjavägi on viimaste kuude jooksul korraldanud seal elusa tule ja helikopteritega lahinguharjutusi.

Hiina meedia väitel on kogu ala seatud ööpäevaringse videovalve alla, patrullimiseks kasutatakse nii droone, autosid kui võimsaid kaameraid.

Kuid Hiinale ei valmista muret mitte Põhja-Korea sõjatehnika vaid võimalik põgenikelaine.

«Põhja-Korea tsiviilisikute massiline liikumine üle piiri Hiinasse on üks peamisi muresid, eriti arvestades piirile lähedalasuvaid tiheda asustustihedusega alasid ning Kirde-Hiina majanduslikku tähtsust,» seisab USAs tegutseva Jamestown Foundationi raportis.

Ehkki Põhja-Korea on olnud vaatamata majandussanktsioonidele üsna edukas, võib poolsaarel konflikti puhkemine tuua ekspertide sõnul kaasa sadade tuhandete kui mitte miljonite inimeste põgenemise Hiinasse.

Samuti nagu Süüria põgenikekriis on avaldanud naaberriikidele suurt survet, kardavad hiinlased sarnase stsenaariumi kordumist Korea poolsaarel.

Märtsis sõnas Hiina armee erukindralmajor Wang Haiyun, et potentsiaalse sõja puhkemise korral on tarvis võimalikult kiiresti vastata sõjaväelise tegevusega ja alustada Põhja-Korea territooriumile põgenikelaagrite rajamist, et vältida masside valgumist üle Hiina piiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles