Euroopa Kohus otsustab Hamasi kuulumise Euroopa Liidu terrorinimistusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskides Hamasi võitlejad eile Gazas
Maskides Hamasi võitlejad eile Gazas Foto: ADEL HANA/AP/Scanpix

Euroopa Kohus otsustab täna, kas Gaza sektorit kontrolliv islamiliikumine Hamas tuleb eemaldada Euroopa Liidu terrorirühmituste nimekirjast, vahendab BNS.

Euroopa alama astme kohus otsustas 2014. aasta detsembris, et Hamas tuleks nimistust eemaldada, sest Euroopa Liit langetas otsuse ajakirjandusest ja veebist kogutud andmete põhjal.

USA ja Iisrael olid otsusele jõuliselt vastu ning Brüssel kaebas otsuse edasi.

Euroopa Kohtu tänane otsus on lõplik ja tuleb jõustada. Euroopa Kohtu kohtujurist ütles eelmise aasta septembris, et Hamasi ei oleks tohtinud nimistusse kanda, sest menetlusvead tegid otsuse õigustühiseks.

Kohtujuristi hinnangul tugines Euroopa Liit otsuse tegemisel ebaõigelt valitsuste hinnangutele, kontrollimata, kas neis kehtisid samasugused inimõigused kui Euroopa Liidus. Lisaks nõustus ta alama astme kohtu seisukohaga, et otsuses ei oleks tohtinud tugineda ajakirjandusest ja veebist kogutud andmetele.

Kohus langetab täna otsuse ka samasisulises kaasuses, mis puudutab Sri Lanka mässuliste rühmitust Tamil Eelami Vabastustiigrid (LTTE).

Kui Hamas eemaldatakse terrorirühmituste nimistust, siis ilmselt halvenevad Euroopa Liidu ja Iisraeli omavahelised suhted veelgi.

Euroopa Liit kandis Hamasi sõjalise tiiva nimistusse 2001. aastal ja Hamasi tervikuna 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles