Norras inimesi rünnanud riiakas luik asustatakse ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged Saksamaal Hamburgis
Luiged Saksamaal Hamburgis Foto: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

Norras Hordalandi maakonnas elutsenud riiakas luik pääses hukkamisest ja nüüd ootab lindu hoopis ümberpaigutamine, kirjutab The Local. Agressiivset luike tunti Sadamaisanda nime all.

Otsus võeti vastu pärast kohaliku omavalitsuse, luikesid kaitsva organisatsiooni ja Norra ornitoloogiaühingu kohtumist.

Luigekaitsjate sõnul olid kohalikud inimesed ähvardanud luike tappa. Samuti olid mõned luige toetajad rääkinud plaanidest lind röövida, et teda hukkamisest päästa.

Kohalik omavalitsus otsustas algselt linnu magama panna, sest isend oli mitmel korral jäänud silma agressiivse käitumisega. Viimati ründas luik lasteaialapsi, kellest ühe tüdruku ka vette tiris.

Ornitoloogiaühing on teinud mitmeid ettepanekuid luige ümberasustamiseks ja praegusel hetkel kaalutakse erinevaid variante. Ümberasustamise tingimuseks on see, et reis Norra loodusesse ei tekitaks talle liigset stressi.

Linnavalitsuse kõneisik Marie Bruarøy on öelnud, et toetab luige ümberasustamist. «Võimalikud tulevased rünnakud tekitavad hirmu,» lausus ta. Samuti tuletas kõneisik meelde, et luik on siiski metsik lind, mitte koduloom.

Arvatakse, et kohalike elanike poolne halb kohtlemine on Sadamaisanda agressiivsuse põhjustanud. Väidetavalt on lindu mitmeid aastaid halvasti koheldud, õrritatud ja paatidega taga aetud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles