Rootsi opositsioon kavandab valitsuse umbusaldamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven
Rootsi peaminister Stefan Löfven Foto: MANDEL NGAN/AFP

Rootsi vasakpoolne vähemusvalitsus seisab silmitsi umbusaldushääletusega pärast Rootsi Demokraatide otsust toetada nelja opositsiooniparteid umbusaldushääletuses seoses riigi ajaloo ühe suurima julgeolekulekkega.

Umbusaldushääletus võib tähendada kolme valitsusministri ametist tagandamist ning peaminister Stefan Löfveni kabineti tagasiastumist.

Lofven kuulutas välja erakorralise kabinetikoosoleku pärast Rootsi Demokraatide teadet opositsiooni toetamise kohta umbusaldushääletusel.

«On kaks võimalust, kas korraldatakse uued valimised või ta ise (Löfven) astub tagasi,» ütles Rootsi Demokraatide liider Jimmie Åkesson.

Rootsi parempoolsed opositsiooniparteid esitasid transpordiameti andmelekke tõttu umbusaldusavalduse kolme ministri vastu.

Umbusaldust tahetakse avaldada taristuminister Anna Johanssonile, kaitseminister Peter Hultqvistile ja siseminister Anders Ygemanile.

Andmeleke leidis aset kahe aasta eest transpordiametis, mis oli sõlminud allhanke korras andmekäitlemisleppe Tšehhi IT-firmaga, mille töötajatel polnud selleks vajalikku ligipääsuluba.

Transpordiamet reguleerib ja haldab andmeid tsiviillennundusest juhilubadeni. Ameti andmebaasis olid muu hulgas ka mõnede sõjaväelaste isiku- ja elukohaandmed ning sõjamasinate andmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles