Islamiriigil oli materjali räpase pommi valmistamiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävinud Mosuli ülikooli raamatukogu.
Hävinud Mosuli ülikooli raamatukogu. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/Scanpix

Päeval, mil äärmusrühmitus Islamiriik (IS) Mosuli linna vallutas, said nad enda valdusesse ka ühe suurima terroristide kätte langenud relvanoosi. Õnneks ei osanud nad kõige ohtlikuma vahendiga midagi peale hakata, vahendab Washington Post.

Mosuli ülikoolilinnaku hoiuruumi pimeduses seisid kaks isoleeritud kasti koobalt-60-ga, mis olid sinna toimetatud 1980. aastatel.

Radioteraapias kasutatakse seda surmavalt radioaktiivset ainet vähirakkude tapmiseks, terroristide käes oleks tegu aga massihävitusrelvaga.

Lääne sõjaväeagentuurid olid koobalti olemasolust teadlikud ja jälgisid kolm aastat pingsalt, kas leidub märke, et äärmusrühmitus võiks seda enda huvides kasutada.

Mured süvenesid 2014. aastal, mil IS-i ametnikud väitsid, et olid enda valdusesse saanud radioaktiivset materjali.

Washingtonis alustasid sõltumatud tuumaeksperdid kiiresti koobalti tugevuse ja võimaliku kahju suuruse välja arvutamist. Üksikasjad hoiti kiivalt enda teada, puhuks, kui Mosuli anastajad ei olnud enda kätte langenud vahenditest teadlikud.

Võimaliku ohu eest hoiatati ka Iraagi armeeametnikke, kes Mosulis Islamiriigi sõdalastega võideldes ohtliku aine asupaika pidevalt silmas pidasid.

Viimaks õnnestus valitsusvägedel sel aastal kuuliaukudest läbistatud ülikoolilinnakusse sisse pääseda ja piiluda hoiuruumi sisemusse.

Kaks kasti olid täpselt samas kohas, kuhu nad enne Islamiriigi pealetungi olid jäänud. Ilmselt koobaltikonteinereid isegi ei puudutatud.

Pole selge, mis Islamiriigi terroristid nende kätte langenud «kingitust» ei kasutanud. Võimalik, et selle taga oli praktiline kaalutlus: kuidas avada tihedalt isoleeritud kastid nii, et nad ise surmavat kiiritusdoosi ei saaks?

Kui võimas siis koobalt-60 kiiritus on? Surmavaks kiiritusdoosiks piisab sellest, kui seista kolm minutit samas toas üheksa grammi lahtise koobaltiga, mille radiatsioonitase on 10 000 küriid. Kuigi koobalti kiirgus väheneb ajaga jõudsalt, on ka 30 aastat vana materjaliga võimalik väga edukalt tõsist kahju põhjustada.

Tulenevalt sellest, et Mosulis leidub veel küllaldaselt Islamiriigi jäänukeid, on valitsus otsustanud radioaktiivse materjali asukohta käivat täpsemat infot kiivalt varjata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles