USA senat kiitis heaks sanktsioonid Venemaale, Iraanile ja Põhja-Koreale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP

USA senat kiitis neljapäeval ülekaaluka häälteenamusega heaks uued sanktsioonid Venemaa, Iraani ja Põhja-Korea vastu.

Eelnõud toetas 92 ja vastu oli vaid kaks senaatorit.

USA kongressi esindajatekoda kiitis sanktsioonid heaks juba teisipäeval. Eelnõud toetas 419 ja vastu oli kolm seadusandjat.

Eelnõu vajab nüüd vaid president Donald Trumpi allkirja.

Kui USA meedia kirjutas varem, et vabariiklasest president Donald Trump võib eelnõu suhtes vetot kasutada, siis pühapäeval andis Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders mõista, et administratsioon toetab eelnõu uut sõnastust ja karmimat hoiakut Moskva suhtes.

Eelnõu eesmärk on karistada Venemaad USA 2016. aasta presidendivalimistesse sekkumise ja Krimmi annekteerimise eest. Kuid sanktsioonid võivad karistada ka Venemaa energiasektori arengusse panustanud Euroopa firmasid.

Meetmeid Iraani vastu põhjendatakse eelnõus terrorismi toetamisega ja Põhja-Korea vastu raketikatsetustega.

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul peab Venemaa lõppastmes vastama USA uutele sanktsioonidele.

"Me pole veel lõppvarianti veel näinud ja seetõttu pole meil selles küsimuses ka lõplikku arvamust," lausus Putin neljapäeval ühisel pressikonverentsil Soome presidendi Sauli Niinistöga.

"Me käitume väga vaoshoitult ja kannatlikult, kuid mingil hetkel peame vastama, sest võimatu on välja kannatada sellist häbematust meie riigi vastu," lisas Soomes viibiv Putin.

"Me lihtsalt näeme Venemaa-vastase hüsteeria tõusu," lisas Vene riigipea. "On väga kahetsusväärne, et Vene-USA suhteid ohverdatakse sisepoliitiliste küsimuste lahendamiseks."

"Kahetsusväärne seetõttu, et üksteisega koordineerides ja koos töötades suudaksime palju efektiivsemalt lahendada mõningad väga akuutsed probleemid, mis puudutavad nii Venemaa kui ka Ühendriikide rahvast."

Putini hinnangul mõjutab vähene koostöö eelkõige rahvusvaheliste kriiside lahendamist, terrorismivastast võitlust, looduskaitset, keskkonnakaitset, ebaseadusliku sisserände takistamist, võitlust organiseeritud kuritegevusega ja majandusarengu soodustamist.

Putin märkis, et Venemaad on üritatud Ühendriikides "provotseerida juba pikemat aega". Näiteks tõi ta USA eelmise valitsuse otsuse saata riigist välja Vene diplomaate ja arestida diplomaatilist vara.

"Need sanktsioonid on rahvusvahelise õiguse seisukohast täiesti seadusvastased. Need rikuvad rahvusvahelise kaubanduse põhimõtteid ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni reegleid," lisas Putin.

Samas loodab Putin, et USA-Vene suhted hakkavad paranema.

"Loodan, et praegune asjade käik mingi hetk lõpeb ning me jõuame suhetes teise kvaliteedini, tugevdame neid ja kasvatame USA ja Venemaa rahva huvides," lisas ta.

Euroopa Liit on väljendanud uute sanktsioonidega seoses muret.

"USA eelnõul võib olla tahtmatuid ühepoolseid mõjusid, mis puudutavad EL-i energiajulgeoleku huve," teatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker pärast USA esindajatekoja hääletust.

"Komisjon otsustas selletõttu täna, et kui selle muredega ei arvestata piisavalt, oleme valmis kohaselt käituma mõne päeva jooksul," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles