Briti rahandusminister: Brexiti üleminekuperiood võib kesta 2022. aastani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister Philip Hammond
Briti rahandusminister Philip Hammond Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Suurbritannia üritab Brexiti üleminekuajal säilitada nii palju Euroopa Liidu liikmesusega seotud aspekte kui võimalik ja seda kuni kolm aastat pärast ametlikku lahkulöömist blokist, vahendab BNS Briti rahandusminister Philip Hammondi tänaseid sõnu.

Ametlikult peaks Suurbritannia lahkuma Euroopa Liidust 2019. aasta märtsis, mil Euroopa Liidu kodanikel tuleb hakata ennast võimude juures registreerima, ütles Hammond BBC-le.

«Paljud asjad hakkavad samasugused välja nägema» ja kaubad jätkavad liikumist Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel «üldiselt samamoodi kui praegu» ka pärast 2019. aasta märtsi, ütles minister.

«Ma arvan, et eksisteerib üldine konsensus, et see protsess peab jõudma lõpule järgmiste üldvalimiste ajaks, mis on plaanis korraldada 2022. aasta juunis,» ütles ta.

Hammond toetas mullu Brexiti referendumil Suurbritannia jäämist Euroopa Liidu liikmeks ja pooldab nn pehmet lahkumist ühendusest.

Euroopa Liidu kodanike Suurbritanniasse reisimise ja seal elamise õiguse küsimustes pole veel kokku lepitud.

Brexiti referendumi üheks peateemaks oli immigratsioon ning Euroopa Liidu kodanike liikumis- ja töötamisvbadus.

Peaminister Theresa May on senini nõudnud, et Brexitiga tuleb kehtestada karmimad reeglid immigratsioonile, mis hõlmab ka Euroopa Liidu kodanike vaba liikumise peatamist Suurbritanniasse.

«Eurooplased võivad jätkuvalt üleminekuperioodil Ühendkuningriiki tulla, kuid nad peavad ennast registreerima võimude juures, et me teaksime, kes on tulemas ja kes lahkumas,» ütles Hammond.

«Me oleme ennast selles küsimuses selgelt väljendanud, et täielik kontroll rände üle Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel võtab aega,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles