Suurbritannias avastati 117 aastat tagasi uppunud laeva vrakk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
117 aastat tagasi uppunud The Brunswick
117 aastat tagasi uppunud The Brunswick Foto: Bristol Port / SWNS.com / Scanpix

Suurbritannias avastati 117 aastat tagasi uppunud laeva vrakk, kirjutab Telegraph.

Severni jõe suudmealal põhja läinud laeva vrakk avastati sonari abil. Arvatakse, et tegu on kaubalaevaga The Brunswick, mis uppus 1900. aasta jõululaupäeval.

The Brunswick sõitis tihedas udus manööverdades madalikule ning läks ümber. Laevalt pääsenud meremeestel õnnestus mõni päev hiljem ära tuua ka oma kolme hukkunud kaaslase surnukehad, kes õnnetuse hetkel kajutites viibisid. Mootoriruumis töötanud meeste surnukehasid toona leida ei õnnestunudki.

Laevast tehti fotod Bristoli sadamaala uurides. Piltide jäädvustamiseks kasutati hüdrograafilist tehnoloogiat. Ajaloolased ning Bristoli sadama mereosakonna töötajad on ühel nõul, et tegu on tõepoolest 117 aastat tagasi põhja läinud kaubalaevaga.

The Brunswicki pikkuseks oli 64 meetrit ja tehnoloogia abil jäädvustatud pildid näitavad, et leitud laev on samades mõõtudes. Kaubalaev tegi pidevaid reise Bristoli ja Liverpooli vahel.  

Õnnetuse järgselt suutis laevalt päästepaadi abil põgeneda kaheksa meremeest, kes viibisid ülemisel tekil. Üks pääsenud meremees kirjeldas õnnetust oma päevikus, kus ta kirjeldas et «kõik juhtus nii kiiresti, et madalamatel tekkidel olnud meeste heaks ei saanud midagi teha».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles