Putin diplomaatilisest vastasseisust USAga: me ei jäta midagi vastuseta (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sergei Gunejev/Sputnik/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini hinnangul ei parane Venemaa ja Ameerika Ühendriikide suhted niipea.

«Oleme üsna kaua oodanud, et ehk muutub midagi paremuse poole, hellitasime taolist lootust, et olukord kuidagi paraneb. Kuid kõige järgi otsustades, kui see ka muutub, siis mitte nii pea,» ütles Putin nädalavahetusel teleusutluses. «Peame näitama, et ka meie ei jäta midagi vastuseta,» lisas riigipea USA kavandatavatele uutele Vene-vastastele sanktsioonidele viidates.

Presidendi sõnul peavad 755 USA diplomaatilist töötajat Venemaalt lahkuma. Vene presidendi sõnul on Moskval suur valik meetmeid, millega vastata Washingtoni sanktsioonide karmistamisele.

«Valik on suur,» ütles Putin, «meil muidugi on, mida öelda ja piirata selliseid meie ühistegevuse valdkondi, mis oleks USA jaoks tuntavad. Kuid arvan, et seda ei maksa teha.»

Vene riigipea rõhutas, et see kahjustaks rahvusvaheliste suhete arengut, Vene-USA suhteid ja kahjustaks mingil määral ka Venemaad.

«Võib teoreetiliselt kujutleda, et kunagi saabub hetk, kui kahju Venemaa survestamise katsetest on võrreldav kahjuga, mis tuleneb meie koostöö piiramisest,» lisas Putin. «Kui see hetk kunagi saabub, saame kaaluda ka muid vastusevõimalusi. Kuid loodan, et asi selleni ei jõua.»

Putini sõnul on ta praegu lisavastusammude vastu. Ühtlasi loetles president suundi, kus Venemaa ja USA teevad praegu tõhusat koostööd ja nende koostööl on head väljavaated.

«Näiteks energeetikas. Meie ettevõtted teevad koostööd muide ammu ja neil on väga head väljavaated suhete arendamiseks. Meil on lennundus- ja kosmose hõlvamise valdkonnas küllalt suuremahuline hea koostöö ning samasugused head väljavaated,» ütles ta ning tõi näiteks, et Vene ja USA teadlased arutavad võimalusi uurida koos Veenust.

Ka mainis Putin võitlust ebaseadusliku rändega ja organiseeritud kuritegevusega, koostööd massihävitusrelvade leviku piiramise alal ning terroritõrjet Süürias. Kaubandus-majandussidemete osas tunnistas president, et see on USA ja Venemaa vahel väike ja ei ole võrreldav näiteks Hiina, Euroopa Liidu maade ja paljude teiste riikidega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles