Kaks asüülitaotlejat elasid kuu aega Rootsi lennujaamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Arlanda lennujaamas.
Reisijad Arlanda lennujaamas. Foto: Johan Nilsson / TT / SCANPIX

Türkmenistani päritolu ema ja poeg elasid kuu aega Rootsi lennujaamas, kuna nende varjupaigataotlused lükati tagasi ja kodumaale nad naasta ei soovi.

24-aastane Andrei ja tema ema lahkusid kodumaalt kümne aasta eest, tuues põhjuseks sealse rõhuva režiimi. Pere väitel võeti neilt riigist lahkudest ära isikut tõendavad dokumendid ja teatati, et nad on ilma jäänud Türkmenistani kodakondsusest.

«Kui me riigist lahkusime, siis ütles politsei, et me ei või naasta ja et meid karistatakse surmanuhtluse või vangistusega, kuna me oleme kristlased. Kõik meie sugulased tapeti Türkmenistanis,» kirjeldas Andrei kodumaalt lahkumist Rootsi tabloidile Expressen, vahendas uudisteportaal Local.

Ema ja poeg saabusid Rootsi 2007. aastal ja töötasid kaks aastat ühe venelasest mehe heaks. 2009. aastal said nad enda sõnul esimest korda teada võimalusest paluda riigist varjupaika. Nende asüülitaotlused lükati aga tagasi, pere vaidlustas otsuse, kuid ka see lükati 2014. aastal tagasi. Ühtlasi tähendas see, et nad jäid ilma eluasemest ja toetustest.

Sellest hoolimata ei lahkunud nad aga riigist. Tänavu veebruaris tuli neil aga oma Kiruna elukohast lahkuda ning nad sattusid keset talve tänavale. Nende naaber aitas neil osta piletid Soome. Ema ja poeg lootsid, et seal nende varjupaigataotlus rahuldatakse, kolm ja pool kuud ootasidki nad Soomes vastust oma taotlustele.

Soome saatis nad aga tagasi Rootsi ja nad sattusid Stockholmi Arlanda lennujaama, kuhu pere otsustas elama asuda. Seal sõltusid nad inimeste abist, lennujaama haldava ettevõtte teatel tõid ka nemad paarile toitu ja tekke.

«Me istume siin päev päeva ja nädal nädala järel. Mõnel päeval pole meil midagi süüa,» kirjeldas Andrei hiljuti Expressenile. Samuti väitis poeg, et emal on probleeme tervisega.

Väljaande teatel on probleemiks asjaolu, et Türkmenistan ei võta neid enam vastu. Teadaolevalt on Rootsi püüdnud venekeelset paari välja saata ka Venemaale.

«Vene saatkond ei mõista, miks migratsiooniamet meid sinna (Venemaale - toim) saadab,» ütles Andrei, kelle sõnul pole neil Venemaal sugulasi ega sõpru.

Rootsi migratsiooniamet juhtumit detailselt ei kommenteerinud, kuid ameti pressiesindaja kinnitusel on nad olukorrast teadlikud. «See, et need inimesed on Arlandas, on nende oma valik. Meie ei ole seda otsustanud. Nad pole nö lennujaamas lõksus,» ütles ameti kõneisik Pierre Karatzian läinud nädalal.

Locali andmetel lahkus paar möödunud nädalal lõpuks lennujaamast, nende edasine saatus pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles