ELi riigid võistlevad Londonist lahkuvate asutuste võõrustamise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais Ukrainas Kiievis aset leidnud Eurovisiooni pealtvaatajad.
Mais Ukrainas Kiievis aset leidnud Eurovisiooni pealtvaatajad. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid said tänaseni esitada pakkumisi, et võõrustada pärast Ühendkuningriigi liidust lahkumist praegu Londonis tegutsevaid Euroopa Liidu agentuure.

Praegu tegutsevad Londonis Euroopa pangandusjärelevalve (EBA) ja Euroopa ravimiamet (EMA).

Seni on avalikult EMA uueks asukohaks kandideerinud Amsterdam, Kopenhaagen, Helsingi, Lille, Stockholm ja Barcelona. EBA uue asukoha favoriidiks on Frankfurt, samas kandideerivad ka Luksemburg, Pariis ja Praha. Samuti on mõlema agentuuri uue asukohana ennast välja pakkunud Viin, Dublin ja Varssavi.

EMA on Londonis tegutsenud alates 1995. aastast, samas kui EBA 2011. aastast. Agentuurides töötab vastavalt ligi 900 ja 190 inimest.

Ametlik kandideerivate linnade nimekiri avalikustatakse homme ning võitja kuulutatakse välja novembris.

Uue võõrustaja valik tehakse läbi keerulise punktisüsteemi, mida ametnikud on võrrelnud Eurovisiooni lauluvõistlusega.

Euroopa Komisjon hindab pakkumisi septembrini, võttes arvesse kriteeriumeid nagu ligipääsetavus praegustele töötajatele, töövõimalused töötajate elukaaslastele ning koolivõimalused nende lastele. Lisaks sellele vaadatakse, kas riik võõrustab juba mõnda teist Euroopa Liidu agentuuri.

Oktoobris peavad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki pakkumiste üle arutlusi ning novembris toimub salajane hääletus.

Igal liikmesriigil on 6 häält – kolm esmasele eelistusele, kaks teisele ja üks kolmandale.

Kui üks linn saab kolm häält 14 või enam riigilt, võidab see automaatselt. Vastasel juhul toimub teine voor kolme enim hääli kogunud kandidaadi vahel, kus igal riigil on vaid üks hääl. Kui ka siis võitja ei selgu, toimub veel kolmas voor kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles