Jaapani arstid: Fukushima tuumajaama töötajatele tuleb luua verepank

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani arstid: Fukushima tuumajaama töötajatele verepank
Jaapani arstid: Fukushima tuumajaama töötajatele verepank Foto: SCANPIX

Grupp Jaapani arste soovitab probleemse Fukushima tuumajaama töötajate verd ja tüvirakke säilitada.

Arstide sõnul on tegemist ettevaatusabinõuga, kuna tuumajaama töötajad on pidevalt radiatsiooni sees, kirjutab AFP.

«Reaktorite täielikuks sulgemiseks võib kuluda aastaid. Võimalus, et töötajad on ka edaspidi väga kõrge radiatsiooni sees, on üsna suur. Nende organism võib kahjustada saada ja selle tõttu on tähtis tüvirakke säilitada,» selgitasid arstid.

Jaapani tuumaametnikud on Fukushima tuumajaama töötajate verepanga loomise vastu. Arstide sõnul ei aita see vastuseis tuumatööstuse mainet parandada, pigem tuleb kahjuks.

«Kui Fukushima tuumajaama päästetöödel osalevad spetsialistid massiliselt surema hakkaksid, kukub Jaapani tuumatööstus lihtsalt kokku,» selgitasid arstid oma seisukohta.

Tüvirakkude istutamist kasutatakse vähiravis vererakkude arvu suurendamiseks patsientidel, kes on saanud kiiritusravi.

Jaapani tuumajaama töötajate puhul on ohuks kiiritushaigus.

Kõrged kiiritusdoosid põhjustavad rakkude paljunemise aeglustumist, aga ka nende hävimist. Kiiritustõbi on suure radioaktiivse kiirgusannuse tekitatud haigusseisund, mis võib lõppeda surmaga.

Kui inimene saab lühikese aja jooksul väga suure kiiritusdoosi  ehk üle 3-5 siiverti, mis on enam kui 1000-kordne normaalne aastadoos, võib ta mõne nädala või lühema aja jooksul surra kiiritustõppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles