Grybauskaitė: Zapadi ajaks võib Leetu tulla kuni seitse USA hävitajat (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävitajad F-22.
USA hävitajad F-22. Foto: SCANPIX

USA võib septembris toimuva Vene-Valgevene suurõppuse Zapad ajaks paigutada Leetu kuni seitse hävitajat, ütles esmaspäeval Leedu president.

«Me ootame lähiajal kuni seitset lennukit, mida on pea kaks korda rohkem kui tavaliselt,» ütles Dalia Grybauskaitė Leedu ajakirjanikele pärast kohtumist Baltimaade presidentide ja USA asepresidendiga.

USA lennukid peaksid saabuma Leetu augusti lõpus või septembri alguses, kui USA asub rotatsiooni korras Šiauliai õhuväebaasist turvama Baltimaade õhuruumi.

Praegu viibib Leedus ja Eestis mõlemas neli ehk kokku kaheksa NATO õhuturbemissiooni hävitajat.

Presidendi sõnutsi paigutatakse õppuse Zapad ajaks Leetu ka rohkem USA sõjaväelasi ja tehnikat.

Leedu ametnikes tekitab enim muret õppuses Zapad osalejate tegelik arv ja õppuse stsenaarium. Arvatakse, et selles harjutatakse NATO riikide ründamist.

USA toimetas mõne aja eest Leetu õhupatrulli tarvis täiendavaid lennukeid. Seda tehti 2014. aasta kevadel, kui Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles