Scaramucci lahkus ämbrikolina saatel Valgest Majast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ametist lahkunud Valge Maja kommunikatsioonidirektor Anthony Scaramucci.
Eile ametist lahkunud Valge Maja kommunikatsioonidirektor Anthony Scaramucci. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Eile õhtul tuli teade sellest, et ametist on lahkunud kõigest kümme päeva tagasi tööd alustanud Valge Maja kommunikatsioonidirektor Anthony Scaramucci. Vangerdused Donald Trumpi personali hulgas on viimastel nädalatel muutunud erakordselt tihedaks ja see edastab tugeva signaali tõsisest käärimisest Valges Majas. 

CNN kirjutab, et Scaramucci vallandamise käigus võis selguda värskelt Trumpi personaliülemaks saanud kindral John Kelly tegelik mõjuvõim Washingtonis. Scaramucci vallandamine oli Kelly üks esimesi suuri samme personalijuhina.

Vähem kui kaks nädalat ametis püsinud Scaramucci suutis selle ajaga endale tõmmata USA meedia tohutu tähelepanu ja erinevad väljaanded on jõudnud kirjutada juba mitmeid artikleid kommunikatsioonidirektori kõige kõmulisematest tsitaatidest.

Kümne päeva jooksul jõudis Scaramucci ebaviisakalt kritiseerida eelmisel reedel personalijuhi kohast ilma jäänud Reince Priebust ning kirjeldada «akrobaatilisi vulgaarsusi», millega Trumpi strateegiaülem Steve Bannon väidetavalt oma vaba aega sisustab, kirjutab CNN.

Esmalt paistis, et Priebuse vallandamine vähem kui kaks ööpäeva pärast Scaramucci kriitikat tema suunas näitas president Trumpi toetust ja usaldust Scaramucci suhtes. Eilne õhtu lõi need teooriad pea peale. Eelmisel nädalal läks Scaramucci koguni sedavõrd õhku täis, et väitis, kuidas tema ei allu personaliülemale ning saab korraldusi otse presidendilt. Samuti väitis kommunikatsioonidirektor, et ta saab Valge Maja personali oma äranägemise järgi vallandada.

Nüüdseks on Scaramucci ilma oma töökohast ning sügava perekondliku kriisi südames. Üleeile avalikustas USA meedia selle, kuidas Scaramucci õnnitles oma abikaasat nende ühise lapse sünni puhul tekstsõnumi teel. Südamlikkust oli saadetud sõnumist põhimõtteliselt võimatu välja lugeda. «Õnnesoovid, ma palvetan meie lapse eest,» kirjutas Scaramucci oma abikaasale.

Endise kommunikatsioonidirektori abikaasa andis veidi aega tagasi, üheksandal raseduskuul sisse lahutuse. Paari ühine poeg James sündis eelmisel esmaspäeval, aga Anthony Scaramucci nägi last alles reedel.  

Nüüdne Scaramucci vallandamine Kelly poolt saatis CNN-i sõnul sõnumi distsipliinist Valges Majas, mille osas on siiani olnud tõsiseid puudujääke. Samuti demonstreerib Trumpi pikaaegse sõbra Scaramucci vallandamine seda, millist võimu uus personaliülem tegelikult Valges Majas omab.

Samas võib olla küpsemas juba uus skandaal, mis võib Trumpi ja Kelly omavahel lahku lüüa. CNN väidab, et Kelly oli tõsiselt löödud endise FBI juhi James Comey vallandamise üle. Toona sisejulgeolekuministri ametit pidanud Kelly helistas pärast vallandamist Comey'le ja väljendas oma pettumust Trumpi otsuse üle. Samuti olevat Kelly olnud ülimalt lähedal ametist lahkumisele. Comey olevat tugevalt soovitanud Kelly'l mitte tagasi astuda. CNN-i allikate sõnul ei ole Comey ja Kelly lähedased sõbrad, aga nad austavad üksteist sügavalt. 

Võib arvata, et viimasel ajal tihedaks muutunud vallandamised on muutnud ärevaks Valge Maja töötajad, kes kardavad oma töökohtade pärast. Sama on vihjanud ka USA ajakirjandus. 

Eile õhtul said Scaramucci tormilised kümme päeva kuulsusetu lõpu. Väidetavalt eskortis turvateenistus nüüdseks juba endise personalijuhi vahetult pärast ametist lahkumist Valge Maja territooriumilt minema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles