USA senat kinnitas FBI uueks juhiks Christopher Wray

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christopher Wray Washingtonis.
Christopher Wray Washingtonis. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix

USA senat kinnitas teisipäeval Föderaalse Juurdlusbüroo uueks juhiks Christopher Wray, kes asendab selles ametis James Comeyt, kelle president Donald Trump mais ootamatult vallandas.

Vallandamine leidis aset ajal, mil pinged ümbritsesid FBI juurdlust seoses Venemaa püüdlustega mõjutada 2016. aasta USA presidendivalimisi.

Senat toetas Wray nimetamist häältega 92:5.

50-aastane Wray oli George W. Bushi presidendiksoleku ajal justiitsministeeriumi kuritegevusosakonna kõrge ametnik, kes tegeles ettevõtete korruptsioonijuhtumitega. Ta tegi tollal tihedat koostööd FBI-ga, juhtides muu hulgas naftafirma Enron petuskandaali.

Ta võtab ameti üle keerulisel ajal, arvestades FBI-s populaarse Comey vallandamist.

Wray on varem avaldanud toetust Robert Muellerile, kes määrati FBI Venemaa-juurdlust juhtima varsti pärast Comey vallandamist.

"Minu meelest ei kujuta Muelleri juhitav juurdlus endast nõiajahti," ütles ta senati kuulamistel juulis.

Wray lubas oma nimetamise korral muuta FBI institutsiooniks, mida ei ole võimalik väljastpoolt mõjutada.

"Kui mulle osutataks au seda ametit juhtida, ei lubaks ma FBI tööd mõjutada millelgi muul peale tõsiasjade, seaduste ja erapooletu pürgimise õiguse suunas. Punkt," tõdes Wray.

Tema esmane väljakutse saabki olema veenda büroo enam kui 30 000 töötajat oma pühendumuses kaitsta nende sõltumatust.

Senatis esitati Wrayle muu hulgas küsimusi presidendi poja Donald Trump noorema ja Vene advokaadi Natalja Vesselnitskaja kohtumise ja seda puudutavate e-mailide kohta. Vabariiklasest senaator Lindsey Graham küsis, kas Trumpi poeg oleks pidanud minema kohtumisele.

"Olen seda meelt, et enne kohtumist pidanuks konsulteerima heade advokaatidega," vastas Wray.

Demokraat Patrick Leahy aga päris, mida Wray teeks, kui president paluks tal midagi ebaseaduslikku või ebaeetilist teha.

"Püüaksin esmalt ta meelt muuta. Kui see ei toimiks, astuksin tagasi," vastas Wray.

Wray on pärit juristide perest ja lõpetanud Yale'i ülikooli õigusteaduskonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles