Tillerson Kimile: me pole teie vaenlased, aga...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson
USA välisminister Rex Tillerson Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

USA välisministri Rex Tillersoni sõnul on Washington valmis Pyongyangiga läbirääkimisi pidama, aga seda vaid juhul, kui Põhja-Korea loobub tuumaprogrammist.

«Me ei ole vaenlased ega oht, kuid teie tekitate ohu, millele meil tuleb vastata,» tsiteeris uudistekanal CNN Tillersoni sõnu eile välisministeeriumis peetud pressikonverentsil. Tillerson rõhutas, et USA ei otsi põhjust sõjaliste jõudude saatmiseks piirkonda. «Sooviksime maha istuda ja tuleviku üle ühe arutluse maha pidada.»

Telekanal NBC News teatas eile enne Tillersoni pressikonverentsi, et senaator Lindsey Grahami sõnul on president Donald Trump valmis sõjaks Põhja-Korea vastu. Grahami teatel Trump pigem purustab Põhja-Korea, kui võimaldab sel välja töötada tuumalõhkepeaga kaugmaaraketi.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un tähistamas rõõmustamas edusammude üle kaugmaaraketi väljatöötamisel.  Foto: STR/AFP/Scanpix
Põhja-Korea liider Kim Jong-un tähistamas rõõmustamas edusammude üle kaugmaaraketi väljatöötamisel.  Foto: STR/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP
Lindsey Graham Foto: Sipa USA/Scanpix
Lindsey Graham Foto: Sipa USA/Scanpix Foto: CNP/Ron Sachs - CNP/Sipa USA

Graham ütles sõjategevuse olevat Ühendriikide ainus valik, kui diplomaatia ja eriti Hiina surve ei suuda mõjutada Põhja-Koread oma raketiprogrammi külmutama. «Põhja-Koreaga puhkeb sõda raketiprogrammi tõttu, kui nad jätkavad katseid võtta Ühendriigid sihikule mandritevahelise ballistilise raketiga. Ta ütles mulle nii ja ma usun teda,»  lausus Graham Trumpile viidates.

Valmisolek läbirääkimisteks juhul, kui Põhja-Korea tuumaprogrammiga lõpu teeb, oli ka eelmise Ühendriikide presidendi Barack Obama seisukoht. See ei osutunud aga kuigi edukaks ja mõnede ekspertide arvates ei ole mõtet isegi loota, et Põhja-Korea oma tuumaarsenali vähendama oleks nõus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles