Vene propagandamasin süüdistab Talvesõjas Soomet (27)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid Talvesõjas
Soome sõdurid Talvesõjas Foto: SCANPIX

Vene riigimeedia avaldas eile taaskord alternatiivseid fakte – seekord Soomega peetud Talvesõja kohta, vahendab Yle. 

Vene kaitseministeeriumi loodud ja kontrollitud uudistekanal avaldas eile artikli, milles väidetase, et Talvesõda kujutas endast soomlaste provokatsiooni ja venelased üldse ei kaotanudki seda, vaid tulid soomlastele vastu.

Soome sõjaväelane, riigihoidja ja president Carl Gustaf Emil Mannerheim    juhtis aastatel 1927–1939 Mannerheimi liini ehitamist Soome idapiirile. Foto: TopFoto.co.uk / Scanpix   
Soome sõjaväelane, riigihoidja ja president Carl Gustaf Emil Mannerheim    juhtis aastatel 1927–1939 Mannerheimi liini ehitamist Soome idapiirile. Foto: TopFoto.co.uk / Scanpix   Foto: Personalities/Credit: TopFoto.co.uk

«Vene vaenlaste võltslood on viinud selleni, et tänapäeval usutakse, et Nõukogude Liit kaotas sõja Soomega,» kirjutas Leonid Maslovski Zvezdas. «Selles, et NLi vägedel polnud suutlikkust Mannerheimi rindelt läbi tungida, pole miskit häbiväärset, sest Punaarmeel polnud lihtsalt aega oma jõude koondada,» kirjutas Maslovski artiklis.

Ta lisas seal, et Soome – Vene konflikti tegelikuks provokaatoriks oli hoopiski lääs, mis varustas soomlasi ka relvadega. Kõik see viis Maslovski sõnul lõpuks natside sissetungini Venemaale.

Maslovski väitis artiklis, et Nõukogude Liit soovis piiri Soomega muuta oma rahva julgeoleku tagamiseks ja vastaspoolele pakuti vastutasuks poole rohkem territooriumi. «Sellele vastas Soome – ilmse Saksamaa ja teiste sõjaõhutajate toega – vägivallaga,» kirjutas Maslovski.

Soome valitsuse kommunikatsioonijuhi Markku Mantila sõnul on tegu infosõjaga, mille eesmärk on lugejat mõjutada ja selles pole midagi uut. «On selge, et selle loo eesmärgiks oli veenda lugejat, et Talvesõja algataja oli Soome.»

Ta märkis, et üllatav oli asjaolu, et sõnumi levitajaks oli Vene kaitseministeerium. 

Soome sõdurite konfiskeeritud Vene tank. Foto: Scanpix 
Soome sõdurite konfiskeeritud Vene tank. Foto: Scanpix Foto: War/
Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles