Venezuela valimiskomisjon lükkas tagasi süüdistused pettuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskomisjoni juht Tibisay Lucena.
Valimiskomisjoni juht Tibisay Lucena. Foto: FEDERICO PARRA/AFP

Venezuela valimiskomisjon lükkas kolmapäeval tagasi süüdistused, et nädalavahetuse valimiste osalusprotsenti suurendati pettusega ja nimetas taolisi väiteid vastutustundetuks.

"See on täiesti vastutustundetu väide, mis põhineb oletustel ja mitte faktidel. Peale valimiskomisjoni liikmete ei pääsenud andmetele ligi mitte keegi teine," ütles komisjoni juht Tibisay Lucena.

"See on ennenägematu hinnang ettevõttelt, mille ainus roll valimistel oli mõnede teenuste ja tehnilise toetuse pakkumine, milledel polnud mingisugust seost tulemustega," kinnitas Lucena.

Suurbritannia ettevõte Smartmatic, mis valimistele elektroonilisi hääletamismasinaid tarnis ja IT-teenuseid osutas, teatas varem päeval, et Venezuela põhiseadusassamblee valimistel osalenute arvuga "manipuleeriti". Smartmaticu andmetel suurendati osalejate arvu umbes miljoni võrra.

"Arvestades meie süsteemi kõikehõlmavust, me teame, ilma igasuguse kahtluseta, et hiljutistel põhiseadusassamblee valimistel osalenute arvuga manipuleeriti," ütles firma Smartmatic esindaja Antonio Mugica.

"Meie hinnangul on erinevus tegelikult osalenute ja võimu teatatud arvu vahel vähemalt miljon häält," lausus Mugica.

Valitsuse kinnitusel osales assamblee valimistel üle 40 protsendi riigi 20 miljonist valimisõigusega kodanikust. See tähendab, et osalenuid oli valitsuse andmetel üle kaheksa miljoni.

Põhiseadusassamblee valimised toimusid 30. juulil.

Euroopa Liit ei tunnusta Venezuela uut põhiseadusassambleed ning on valmis rohkem tegutsema, kui demokraatia olukord Venezuelas halveneb, ütles EL-i välispoliitika juht kolmapäeval. Samas hoidusid EL-i 28 liikmesriiki kehtestamast  Venezuelale sanktsioone kahe opositsiooniliidri kinnipidamise ja põhiseadusassamblee vastuoluliste valimiste eest. Kriitikute hinnangul üritab president Nicolás Maduro hoida assamblee valimistega võimust kinni.

EL ärgitas Maduro valitsust "astuma kiirelt samme" kursi muutmiseks, kaasa arvatud peatama assamblee kokkukutsumine ning selgelt tunnustama kõiki põhiseaduses sätestatud riigiameteid.

Maduro teatas kolmapäeval, et lükkas põhiseadusassamblee ametissenimetamise edasi reedele, et ettevalmistusteks jääks rohkem aega.

"Tehti ettepanek lükata põhiseadusassamblee nimetamine päeva võrra edasi, et oleks võimalik seda rahulikult ja vastavuses kõikidele reeglitele organiseerida," ütles Maduro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles