Indiat kimbutavad seletamatud juusteröövid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India juuksetöötlemise vabriku töötaja.
India juuksetöötlemise vabriku töötaja. Foto: ARUN SANKAR/AFP/Scanpix

Üle 50 naise India Haryana ja Rajasthani osariikides on teatanud juhtumitest, kus nende juuksed on teadvusetus olekus ära lõigatud, vahendab BBC.

«Tugev valgussähvatus lõi mind teadvusetuks. Tund hiljem avastasin, et mu juuksed on ära lõigatud,» sõnas 53-aastane Sunita Devi Haryana osariigist.

«Ma ei suuda magada ega millelegi keskenduda. Ma olin kuulnud sellistest juhtumitest Rajasthanis, kuid ei arvanud, et see võiks minuga sündida,» lisas naine.

Devi sõnul oli ründaja eredates riietes vanem mees.

«Ma olin üksi maja alumisel korrusel, minu minia ja lapselaps olid rünnaku toimumise ajal ülalkorrusel,» meenutab Devi, lisades, et teised ei kuulnud ega näinud midagi.

Asi muutub veelgi kummalisemaks, arvestades seda, et tihedalt üksteise kõrval asuv majaderivi on tavaliselt kella 21 ja 22 vahel sagivaid inimesi täis.

Kuid asi ei piirdunud sellega. Vaid paar meetrit eemal kaotas järgmisel päeval oma juuksed ka kodune naine Asha Devi. Sel korral oli ründajaks väidetavalt naine.

Teated «fantoomjuuksuritest» ilmusid esmalt möödunud kuul Rajasthanis, kuid taolisi intsidente on nüüd toimunud ka Haryanas ja isegi pealinnas Delhis.

Gurgaoni politsei kõneisiku Ravinder Kumari sõnul tegeleb juhtumitega politsei.

«Need on kummalised juhtumid. Me ei ole sündmuspaikadelt mingeid asitõendeid leidnud, ohvrite meditsiinilised analüüsid ei näita midagi ebatavalist,» sõnas Kumar, lisades, et väidetavaid ründajaid ei ole keegi näinud.

«Ainult ohvrid on ründajaid näinud või nende kohalolu tundnud. Me jõuame nende juhtumite lahendamiseni, kuid seni kutsun ma inimesi üles mitte kuulujutte uskuma,» lisas politsei kõneisik.

Kuulujuttudest aga puudust ei ole. Külast-külasse annavad inimesed juhtumitele väga erinevaid seletusi. Mõne arvates on tegu organiseeritud jõugu tegevusega, teiste sõnul on rünnakute taga endale tööd kindlustavad nõidarstid, kelle juurde inimesed juuksed kaotades tavaliselt ravile pöörduvad.

Ühe naise arvates on asjaga seotud üleloomulikud jõud, teised süüdistavad ohvreid aga ise enda juuste lõikamises, et tähelepanu saada.

Skeptik Sanal Edamaruku sõnul on tegu klassikalise massihüsteeria juhtumiga, kus inimesed alateadlikult mingit tegevust jäljendavad.

Indias on massihüsteeriat esinenud ennegi – 2001. aastal väideti, et Delhis ründas ahvinimene sadu inimesi; 1995. aastal levis hindumaailmas sadade inimeste seas kuuldus, et pühakujud on hakanud piima jooma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles