Pence tuli Tallinna nn tuumakohvriga

Martin Kutti
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväelane Valge Maja aias kandmas «tuumajalgpalli».
USA mereväelane Valge Maja aias kandmas «tuumajalgpalli». Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Hiljutise Mike Pence’i Tallinna visiidi ajal võis märgata Ühendriikide asepresidendi kaaskonnas ühte USA õhuväe vormis pikka kasvu meest, kes kandis endaga kohvrit. Vähesed teavad, et tegu oli «tuumajalgpalliga», mis on presidendi ja asepresidendiga väljaspool Valget Maja alati kaasas ning mille abil on võimalik anda tuumalöök.

Loomulikult ei ole kohvris suurt punast nuppu, millele vajutades läheks raketid kohe teele. Kohvrite kõige olulisem eesmärk on võimaldada presidendil või asepresidendil enda isiku tuvastamine ja luua turvaline ühendus Pentagoniga.

Samuti peituvad «tuumajalgpallis» kiirvalikud ja informatsioon eri tüüpi rünnakute kohta. Tuumarünnaku jaoks saab käsu anda vaid president, kes on USAs ka armee ülemjuhataja. Asepresidendil on kohver kaasas juhuks, kui presidendiga peaks midagi juhtuma ja asepresidendil tuleb juhtimine üle võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles