Trump näitab telefonivestlustes ebatavalist diplomaatiat (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Ovaalkabinetis telefonivestlust pidamas.
Donald Trump Ovaalkabinetis telefonivestlust pidamas. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Eile avaldatud telefonivestluste transkriptsioonidest selgub, et USA president Donald Trump käskis Mehhiko riigipeal piirimüüri vastasust avalikult eitada, nimetas New Hampshire'i osariiki uimastiurkaks ja kekutas välisliidrite ees oma valimisvõiduga, vahendab CNN.

Eile avaldas väljaanne Washington Post kaks Trumpi telefonivestluste transkriptsiooni, mis pakuvad haruldast sissevaadet USA riigipea diplomaatiasse.

27. jaanuaril peetud telefonivestluses Mehhiko riigipea Peña Nietoga keskendus Trump peamiselt kaubandust ja migratsiooni puudutavatele küsimustele, kogu kõnet läbis aga pidevalt nõudmine, et Mehhiko peaks USA piirimüüri eest maksma.

Peña Nieto oli juba avalikult öelnud, et ei kavatse sentigi maksta, kuid Trump nõudis, et ta peaks lõpetama selliste väidete tegemise.

«Sa ei tohi seda meediale öelda. Meedia võtab sellest kinni ja ma ei saa nii elada. Sa ei tohi seda pressile öelda, kuna ma ei saa sellistes oludes läbirääkimisi pidada,» sõnas Trump.

Kogu kõne vältel pöördus Trump Nieto poole vaid eesnime kasutades ja uhkustas korduvalt oma valimisvõiduga.

«Ma võitsin suure hulga hispaanlaste häälte toel. Ma mõistan seda kogukonda ja nemad mõistavad mind ja mul on Mehhiko inimeste suhtes suur austus,» väitis Trump.

Hiljem omistas ta oma võidu New Hampshire'i osariigis karmile uimastivastasele poliitikale ja nimetas osariiki uimastiurkaks. New Hampshire'i senaator Maggie Hassan ütles, et Trumpi kommentaarid on jälgid.

Päev hiljem vestles Trump Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga. Asi muutus hapuks, kui jutt liikus põgenikele.

«Ma olen maailma kõige tähtsam inimene, kes ei soovi inimesi riiki lasta,» lausus USA riigipea.

«Ma olen terve päeva helistanud ja see on kogu päeva kõige ebameeldivam kõne. Putini kõne oli meeldiv. See on naeruväärne,» torkas ilmselgelt ärritunud Trump, kes hiljem kõne järsult katkestas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles