Tusk kardab Poola EList lahkumist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk muretseb, et ta koduriik võib olla Euroopa Liidust lahkumise kursil, vahendab RFE/RL.

Tusk on mures Poola valitsuspartei Õigus ja Õiglus katsete üle võtta enda kontrolli alla riigi õigussüsteem ning selle pidevad konfliktid Euroopa Liiduga.

Lisaks on valitsupartei keeldunud allumast Euroopa Justiitskohtu korraldusele peatada Euroopa suurima ürgmetsa Białowieża raie.

«Mulle paistab see eelmänguna teatele, et Poola ei vaja Euroopa Liitu. Ma kardan, et see hetk on pigem lähedal kui kaugel,» sõnas Tusk.

Tusk tegi avalduse eilsel Varssavi prokuratuuri kuulamisel, millega uuritakse 2010. aastal Venemaal Smolenskis toimunud lennuõnnetuse üksikasju, milles hukkus toonane Poola president ja 95 teist reisijat.

Õiguse ja Õigluse liider Jarosław Kaczyński süüdistab lennuõnnetuse korraldamises ja uurimise segamises toona peaministriametit pidanud Tuski ja tema Kodanikeplatvormi parteid.

Poola ja Venemaa uurijad on õnnetuse põhjustena nimetanud inimlikku eksimust, kehvasid ilmastikuolusid ja lennujuhi viletsat tööd.

Tuski sõnul ei ole tal kahtlust, et parempopulistlik valitsus on ta sihikule võtnud.

Tusk kinnitati 9. märtsil Poola valitsuse vastuseisust hoolimata teiseks ametiajaks Euroopa Nõukogu presidendiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles