Peaminister: Iirimaa tahab pärast Brexitit ehitada sildu, mitte piire

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri peaminister Leo Varadkar
Iiri peaminister Leo Varadkar Foto: AFP / Scanpix

Iiri valitsus soovib ehitada pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust Põhja-Iirimaaga sildu, mitte piire, ütles Iiri peaminister Leo Varadkar reedel, korrates vastuseisu majanduspiirile.

"Brexit ähvardab tõsiselt lüüa kiilu Põhja-Iirimaa ja Iirimaa, Suurbritannia ja Iirimaa vahele," hoiatas Varadkar esimesel visiidil Põhja-Iirimaale pärast ametisseastumist juunis.

"Ma ei suuda ette kujutada, kes sellest kasu saaks," lisas ta.

Piiriülesed taristuprojektid muutsid võimalikuks praeguse inimeste ja kaupade vaba liikumise, ütles Varadkar.

"See on meie visioon tulevikuks: ehitada sildu, mitte piire," rõhutas ta.

Varadkari sõnul eelistaks ta Suurbritannia jäämist osaks Euroopa Liidust, ja kuna seda ei suudeta, siis jäämist osaks Euroopa ühisturust. See säilitaks praeguse vabakaubanduse Iiri Vabariigi ja Ühendkuningriigi vahel.

Teine võimalus muuta Suurbritannia lahkumine sujuvamaks oleks Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tolliliidu loomine, seletas Iiri peaminister.

Märkides, et selline kokkulepe eksisteeris Türgiga, sõnas Varadkar: "Kindlasti võiks meil olla selline Suurbritanniaga."

Alternatiiv sellele oleks naasmine tollipunktide juurde, mis kuulutaksid ajaloolist lõhestatust ja poliitilist läbikukkumist.

"Tõke kaubandusele, õitsengule ja rahule," sõnas Iiri peaminister.

Ta nimetas Brexitit "meie põlvkonna väljakutseks" ning hoiatas, et selle tulemus võib mõjutada Põhja-Iiri igapäevaelu iga aspekti.

Iiri peaminister kohtus Belfasti külastades Põhja-Iiri peamiste parteide liidritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles