USA tahab Põhja-Koreale keelata kolm miljardit tulu aastas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un paraadil.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un paraadil. Foto: KCNA KCNA/REUTERS/sCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab täna USA koostatud resolutsioonikava üle, mis näeb ette sanktsioonide karmistamist Põhja-Koreale, vahendab Guardian. 

Pärast kuu aega kestnud läbirääkimisi jõudis USA Hiinaga kokkuleppele meetmetes, mis suurendavad survet Pyongyangile, et see peataks oma raketi- ja tuumakatsetused. Hiina on Põhja-Korea peamine liitlane ja kaubanduspartner.

ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab resolutsiooni üle täna kell 15 (kell 22 Eesti aja järgi), kinnitasid diplomaadid.

Resolutsioonikavas kutsutakse keelama kogu Põhja-Korea söe-, raua- ja rauamaagi-, tina-, samuti kala- ja mereandide eksport.

Kui kõik riigid seda resolutsiooni täidavad, jätaks see Pyongyangi ilma umbes kolmandikust ekspordituludest, mis on hinnanguliselt umbes kolm miljardit dollarit aastas, ütles läbirääkimistega kursis olev diplomaat.

Diplomaat, kes andis ajakirjanikele ülevaate resolutsiooniprojekti sisust, väljendas veendumust, et Hiina ja Venemaa toetavad pakutud sanktsioone.

Resolutsioonikavas nähakse ette teatud ekspordi keelamist, mis jätaks Pyongyangi aastas ilma umbes kolmest miljardist dollarist.

Pyongyang korraldas 4. ja 28. juulil mandritevahelise ballistilise raketi katsetused, mis suurendasid veelgi muret, et Põhja-Korea on välja töötamas raketti, mille löögiulatusse jääb ka USA mandriosa.

Tegemist on juba seitsmenda sanktsioonidepaketiga Põhja-Korea suhtes alates tema esimest tuumakatsetusest 2006. aastal. Senised sanktsioonid ei ole suutnud panna Pyongyangi oma käitumist muutma.

USA ja tema liitlased on selgelt öelnud, et vaja on karmimaid sanktsioone, mis sunniksid Põhja-Koread naasma läbirääkimiste laua taha, et arutada sõjaliste programmide peatamist.

Hiina ja Venemaa on aga seisukohal, et ainult sanktsioonid ei pane Pyongyangi oma käitumist muutma ning vaja on ka kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles