ÜRO kiitis heaks Põhja-Korea sanktsioonideresolutsiooni (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis laupäeval ühehäälselt heaks USA esitatud resolutsioonieelnõu, mis näeb ette sanktsioonide olulise karmistamise Põhja-Korea suhtes.

Resolutsiooniga rakendatakse ekspordikeeld, mis jätab Pyongyangi ilma umbes ühest miljardist dollarist tuludest aastas. Ekspordikeeld puudutab muu hulgas kivisütt, pliid, rauamaaki, kala ja muid mereande.

Sanktsioone toetas ka Põhja-Korea tähtsaim liitlane Hiina.

USA suursaadik Nikki Haley ütles pärast hääletust, et see on «suurim üksik majanduspakett, mis on eales Põhja-Korea vastu suunatud».

Resolutsioon keelab riikidel andma täiendavalt töölubasid põhjakorealastele, mis on seni olnud veel üks sissetulekuallikas Kim Jong-uni režiimile. Samuti keelatakse uute ühisettevõtete loomine Põhja-Korea kompaniidega ja uute investeeringute tegemine olemasolevatesse ühisettevõtetesse.

ÜRO JN on kehtestanud Põhja-Korea vastu kuus sanktsioonidepaketti, kuid need ei ole suutnud takistada Põhja-Koreal arendamast oma ballistiliste rakettide ja tuumarelvade võimekusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles