Põhja-Korea paneb riikide kannatuse proovile

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelased õnnitlemas Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni maikuise väidetavalt eduka raketikatsetuse järel.
Sõjaväelased õnnitlemas Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni maikuise väidetavalt eduka raketikatsetuse järel. Foto: STR/AFP/SCNAPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis üleeile ühehäälselt heaks Ameerika Ühendriikide esitatud kava, mis näeb ette Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide karmistamise.

Seda, et maailma avalikkuse kannatust raketi- ja tuumakatsetustega proovile panev Põhja-Korea on üks väheseid teemasid, mille puhul maailma suurriigid enam-vähem ühel meelel on, näitas üleeilne hääletus ÜRO Julgeolekunõukogus, kui ühehäälselt otsustati karmistada riigile kehtestatud sanktsioone.

Resolutsiooni kõige tõhusam meede peaks olema ekspordikeeld Põhja-Korea maavaradele. Ameerika Ühendriikide ekspertide hinnangul peaks see Pyongyangi sissetulekut arvatavalt vähendama umbes miljardi dollari võrra aastas ehk teisisõnu kaotaks Põhja-Korea kolmandiku praegu välisriikidest saadavast tulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles