HRW: Gaddafi väed kasutavad kobarpomme

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässuliste võitleja Misrata linnas, mis on olnud valitsusvägede piiramisrõngas kaks kuud.
Liibüa mässuliste võitleja Misrata linnas, mis on olnud valitsusvägede piiramisrõngas kaks kuud. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) süüdistas Liibüa autokraadile Muammar Gaddafile lojaalseid vägesid kobarpommide kasutamises.

HRW-l ja Ühendriikide päevalehel New York Times on andmeid selle kohta, et valitsusväed kasutasid neljapäeval Lääne-Liibüas asuvas Misrata linnas tsiviilelanikega asustatud piirkonnas paljudes riikides keelustatud lõhkekeha. Liibüa valitsus on süüdistusi eitanud, vahendas BBC.

HRW teatel lõhkesid laengud umbes 300 meetri kaugusel mässuliste kontrolli all oleva linna haiglast. Esialgu pole selge, kas plahvatustes sai viga mõni tsiviilisik.

Teise maailmasõja ajal välja töötatud kobarpommid on õhukese seinaga ja tsiviilisikutele eriti ohtlikud lõhkekehad, mida ebatäpsuse tõttu kasutatakse sageli suurtes kogustes. See relv on tõhus eelkõige ulatusliku maa-ala vaip-pommitamise läbiviimisel.

Kobarpommid sisaldavad sadu väiksemaid pomme, mis pannakse ettenähtud kõrgusel lendsütiku abil plahvatama. Kobarpommide vastaste sõnul on relv vananenud ja ebamoraalne, sest sagedased on juhtumid, kus maapinnale langenud kobarpommid alati ei lõhke, vaid jäävad maapinnale pahaaimamatuid ohvreid ootama.

Kuna kobarpommid on varustatud tundlike sütitutega, siis lõhkevad need isegi kergemini kui maamiinid. Seetõttu võib plahvatusohtlik lahingumoon põhjustada tsiviilisikute vigastusi kuid või isegi aastaid hiljem. Eriti suurt ohtu kujutavad kobarpommid lastele, kes on eriti uudishimulikud nende ligitõmbava väljanägemise tõttu.

Kobarlahingmoona keelustamise konventsiooniga on liitunud 108 riiki. Sellega pole liitunud aga Venemaa, Hiina, USA, Eesti ja Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles