Navalnõi: tõenäosus, et mind tapetakse on 50/50 (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Navalnõi on presidendikandidaadina välja kuulutatud, teatasid Vene valimisametnikud juunis, et ta ei saa viie aasta pikkuse tingimisi karistuse tõttu presidendiks kandideerida.
Kuigi Navalnõi on presidendikandidaadina välja kuulutatud, teatasid Vene valimisametnikud juunis, et ta ei saa viie aasta pikkuse tingimisi karistuse tõttu presidendiks kandideerida. Foto: Alexey Kudenko/Scanpix

Venemaa opositsioonipoliitik ütles intervjuus ameerika telekanalile CBS News, et tema hinnangul on 50 protsendiline võimalus, et ta võidakse Venemaa president Vladimir Putini vastaste sõnavõttude tõttu tappa nagu see on viimastel aastatel juhtunud mitmete teiste Kremli kriitikutega.

CBS Newsi ajakirjanik Ryan Chilcote veetis 2018. aasta märtsi valimistel presidendiks kandideerida sooviva Navalnõiga koos nädal aega ning jälgis, kuidas poliitik valmistus juunis toimunud korruptsioonivastasteks meeleavaldusteks, mis tõid  tänavatele tuhandeid inimesi. 

Samas joones Navalnõi mõju kasvuga ühiskonnas, on ka suurenenud tema vastu suunatud vägivald. Selle markantsem näide on selleaastane intsident, kus talle visati näkku briljantrohelist, nii et ta vajas silmavigastuse tõttu operatsiooni.

Navalnõi märkis, et talle kemikaali näkku viskamine oli režiimi töö. «See ründaja oli juhendatud ja palgatud valitsuse ning Putini administratsiooni poolt. Meil on selle kohta palju tõendeid,» rõhutas ta.

Seni on paljud häälekad Putini kriitikud saanud surma või pidanud kodumaalt põgenema. Üle-eelmisel aastal tapeti Moskvas Kremli lähedal näiteks Navalnõi liitlane ja teine mõjukas opositsioonipoliitika Boriss Nemtsov.

Küsimusele, milline on tõenäosus, et ta oma tegevuse tõttu lõpuks pikemaks ajaks vangi pannakse, vastas Navalnõi järgnevalt: «Härra Putin otsustab sellised asjad ise ning keegi ei mõista, mis tema peas toimub. »

Küsimusele, milline on tõenäosus, et ta poliitilise mõrva ohvriks langeb, oli tal isegi täpsem vastus. «Tõenäosus, et mind tapetakse, on kuskil 50 protsenti,» nentis Navalnõi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles