Ukrainale on vastukarva Poola uue passi kujundus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas asuv Lvivi Lõtšakivi kalmistu.
Ukrainas asuv Lvivi Lõtšakivi kalmistu. Foto: Wikipedia.org

Ukraina välisministeerium andis Poola suursaadikule Kiievis Jan Pieklole üle protestinoodi Poola kavatsuse tõttu kasutada passi uues kujunduses Lvivi Lõtšakivi kalmistul asuvat Poola sõjahaudade rotundkabelit

Ukraina välisministeeriumi pressiteenistus teatas eile õhtul, et saadik kutsuti 7. augustil ministeeriumisse ja talle edastati noot, milles väljendatakse otsustavat protesti Poola siseministeeriumi ja valitsuse kavatsuse vastu paigutada Poola uue passi lehekülgedele Lvivi linna Lõtšakivi kalmistul asuva Poola sõjahaudade rotundkabeli kujutis.

«Ukraina peab sellist kavatsust agressiivseks sammuks, mis mõjub halvasti Ukraina-Poola strateegilisele partnerlusele,» rõhutas välisministeerium.

Ametkond mainis, et ajaloosündmuste hindamine peaks jääma ajaloolastele.

«Ukraina on üksikute ajaloosündmuste politiseerimise vastu, sest see kahjustaks Poola-Ukraina vastastikku kasuliku strateegilise partnerluse arengut,» lisati teates.

Koiduvärav Vilniuses   Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix
Koiduvärav Vilniuses   Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix Foto: Virginia Mayo/AP

Poola soovib uudse kujundusega passid käiku lasta riigi 100nda sünnipäeva puhul 2018. aastal. Uute passide lehed soovitakse kaunistada Poola ajalooga seotud sündmuste piltidega.

Osa välja valitud pilte pannakse 10. septembril rahvahääletusele, kuid Lõtšakivi kalmistu nende hulka ei kuulu.

13 hääletusele pandud pildi hulgas on aga Leedu pealinnas asuv Koiduvärav, mis on ühtlasi rahva seas üks populaarsemaid valikuid. See on pannud leedukad aga kulme kergitama ja Leedu välisministeerium nõudis otsuse üle selgitust ka Poola saatkonnalt Vilniuses.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles