Venemaa hävitab keemiarelvavarud septembri lõpuks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitamisele suunduvad relvad.
Hävitamisele suunduvad relvad. Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Scanpix

Venemaa lõpetab keemiarelvavarude hävitamise selle aasta septembri lõpuks, teatas täna keemiarelvade likvideerimise eest vastutav kõrge kindral.

«Oodatavasti lõpetab Venemaa keemiarelva väljatöötamise, tootmise, kogumise ja kasutamise keelamise ning selle hävitamise konventsiooniga võetud kohustuste täitmise tänavuse septembri lõpuks,» lausus keemiarelvade turvalise säilitamise ja hävitamise föderaalvalitsuse ülem kindralpolkovnik Valeri Kapašin.

Ta meenutas, et see sünnib tervelt aasta enne kehtestatud tähtaega.

«Tuleb märkida, et Venemaa, mis alustas keemiarelva hävitamist viis aastat hiljem kui USA, lõpetab selle vähemalt kuus aastat enne neid. Seejuures oli meie riigil keemiarelva 10 000 tonni rohkem,» ütles ta.

«Igasuguse kiirustamiseta ja mürkainete hävitamise tehnoloogiat rikkumata, kasutades omandatud kogemust ja meie asjatundjate silmapaistavaid oskusi ning rakendades ratsionaliseerimisettepanekuid, tulime püstitatud ülesandega toime tõhusalt, ohutult, ennetähtaegselt, edestades pikalt meie partnereid,» lisas kindral.

Tema sõnutsi nõudnuks keemiarelva hävitamise programmi venitamine 2023. aastani, et lõpetada see USAga samaaegselt, veel mitukümmend miljardit eelarveraha.

Kapašin ütles ka, et praeguseks on Venemaal hävitatud üle 39 800 tonni ehk 99,7 protsenti keemiarelvavarust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles