Ladina-Ameerika riigid mõistsid hukka Venezuelas toimuva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murelikud välisministrid kohtumisel Peruus.
Murelikud välisministrid kohtumisel Peruus. Foto: HO/AFP

Ladina-Ameerika 12 riigi välisministrid mõistsid teisipäevases ühisavalduses hukka Venezuela valitsuse tegevuse, mida nimetasid muu hulgas "demokraatliku korra lõhkumiseks".

Peruu välisminister Ricardo Luna luges ühisavalduse Limas aset leidnud kohtumisel ette.

Avalduses kinnitati ühtlasi, et riigid ei kavatse tunnistada otsuseid, mida Venezuela põhiseadusassamblee vastu võtab.

Kohtumisel osalesid kokku 17 riigi välisministrid, kelle seas ka näiteks Kanada esindaja.

ÜRO inimõigusagentuur teatas varem päeval, et maailmaorganisatsioon on leidnud Venezuelas tõendeid liigse jõu "laialdasest ja süstemaatilisest" kasutamisest, omavolilisest kinnipidamisest ja teistest inimõigusrikkumistest meeleavaldajate vastu.

"Esialgsetel andmetel pole mingeid märke, et olukord paraneks," ütles büroo pressiesindaja Ravina Shamdasani.

ÜRO info kohaselt vastutavad Venezula julgeolekujõud vähemalt 46 inimese hukkumise ja valitsusmeelsed relvarühmitused vähemalt 27 inimese hukkumise eest.

Kokku uuritakse president Nicolás Maduro vastaste meeleavalduste raames 124 surma. ÜRO sõnul pole ülejäänute puhul selge, kes ülejäänud surmade eest vastutav.

Teiste inimõigusrikkumiste seas toodi välja "kodude läbiotsimised ning meeleavalduste raames kinni peetute piinamine ja väärkohtlemine".

Euroopa Liit kritiseeris esmaspäeval Venezuela uut põhiseaduslikku assambleed seoses peaprokuröri ametist vabastamisega.

Luisa Ortega Diaze ametist vabastamine on "muutnud veelgi väiksemaks võimaluse naasta rahumeelselt demokraatliku korra juurde", ütles EL-i välispoliitika juht Federica Mogherini.

Venezuela võimude sammud on "suurendanud juba lõhestunud ühiskonna edasist polariseerumist", seisis EL-i avalduses.

Euroopa Liit kutsub Venezuela presidenti Nicolás Madurot üles vabastama kõik poliitvangid ning tagama inimõigusi ja seaduslikku korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles