Passikavand tekitab Leedu ja Poola vahel tüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilniuse Püha värav.
Vilniuse Püha värav. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Leedu seimi esimees Viktoras Pranckietis avaldas lootust, et Varssavi ei hakka rikkuma riikidevahelisi suhteid Poola passi kujundusse pakutava Vilniuse Püha värava kujutise pärast.

«Loodetavasti võtab Poola mõistuse pähe ega hakka riikide vahele külvama vaenu sellise tõsiasja pärast,» ütles ta täna raadiousutluses.

Kuulnud eelmisel nädalal, et Poola uutes passides tahetakse kasutada Vilniuse Püha värava kujutist, kutsus Leedu välisminister Linas Linkevičius välja Poola ajutise asjuri.

«Me selgitasime olukorda ja hoiatasime, et nii ei tohi toimida. Vaatame, kuidas asi edasi laabub, sest näeme, et Poola ajakirjandus kirjutab sellest edasi. See ei seostu üksi Vilniuse, vaid ka Ukrainaga. Minu teada sarnaneb Ukraina seisukoht meie omaga. Seega jälgime olukorda, oma seisukohast poolakaid me juba teavitasime,» sõnas minister.

Poola passi kujunduse internetihääletusele on pandud 13 graafilist motiivi, sh Vilniuse Püha värav ja Ukrainas Lvõvis asuv Poola sõjaväekalmistu. Internetihääletusel, mis kestab 13. septembrini, on väravaga pass praegu teisel kohal.

Ka Ukraina välisministeerium kutsus esmaspäeval Poola suursaadiku selgitusi andma, nimetades Lvõvis asuva sõjaväekalmistu motiivi kasutamist ebasõbralikuks sammuks, millel on negatiivne mõju kahe riigi suhetele. Samuti soovitas ministeerium Poolal hoiduda ajaloofaktide politiseerimisest.

Kriitikat on kavandid pälvinud ka Poola meedias, kus mõned ajakirjanikud on kirjutanud, et samm võrduks sellega, kui Saksamaa hakkaks riiklike sümbolitena kasutama Teise maailmasõja järel Poolale läinud endisi Saksa linnasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles