Jaapani tuumakriisi lõpetamiseks kulub veel kuid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam
Fukushima tuumajaam Foto: SCANPIX

Viie nädala eest Jaapanit tabanud võimsas maavärinas ja tsunamis kahjustada saanud Fukushima 1. tuumajaama omanikfirma soovib tuumaohu likvideerida üheksa kuu jooksul.

TEPCO kava kohaselt tuleb esmalt teha lõpp radiatsioonileketele, milleks kulub hinnanguliselt kolm kuud. Reaktorite jahutamine nõuab aga lisaks veel kolm kuni kuus kuud, vahendas BBC.

Ka teatas ettevõte plaanist avariiline reaktorihoone hiljem katta, et tuumajaama läheduses elanud kümned tuhanded inimesed saaksid kodudesse naasta. CNNi andmetel on selliseid inimesi üle 78 000.

Eile teatas firma aga, et reedel probleemse tuumajaama lähedalt merest võetud proovid näitavad, et radiatsioonitase on viimaste päevade jooksul märgatavalt tõusnud. Mis saastetaseme tõusu põhjustas on esialgu veel ebaselge, kuid pole välistatud, et see pärineb seni avastamata lekkest.

Kui neljapäeval oli radioaktiivse jood-131 näitaja 1100 korda lubatust kõrgem, siis viimaste proovide tulemused näitasid seda, et Fukushima reaktoritest väljunud jooditase ületab seadusega lubatud piiri 6500 korda. Samuti radioaktiivse tseesium-134 ja tseesium-137 tase tõusis aga ligi neli korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles