Maavärin laastas Hiina kauneimat loodusparki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jiuzhaigou looduspark
Jiuzhaigou looduspark Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Hiina edelaosa eile tabanud tugevas maavärinas said tõsiselt kannatada ka Jiuzhaigou looduspargi oru- ja järvekett, mida peetakse üheks vähestest puutumatu loodusega piirkondadest Hiinas.

Maa-alused tõuked raputasid piirkonda kohaliku aja järgi kella 21.20 paiku (Eesti aeg kell 16.20). USA geoloogiaameti andmeil oli maavärina epitsenter Sichuani provintsi pealinnast Chengdust 284 kilomeetrit põhjas 10 kilomeetri sügavusel. Võimude teatel sai maavärinas surma vähemalt 19 ja viga 247 inimest, ohvrite hulgas on välisturiste.

Jiuzhaigou on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja ning on üks Hiina tuntumaid loodusturismi piirkondi, kus metsaste mäeahelike vahelises orus asub 140 kristallselge ja türkiissinise veega järve.

Uudisteagentuuri Xinhua aerofotode põhjal on mäenõlvadest alla langenud ulatuslikud maalihked, mets on laastatud, järved porikarva ja osa neist tühjaks voolanud.

Looduspargi võimude andmetel külastas Jiuzhaigoud maavärina ajal üle 300 000 inimese, suurem osa neist evakueeriti kolmapäeval.

Looduspargile sündinud kahju on eriti ränk just Hiina mõõtmes, sest riik on aastakümneid kiire majanduskasvu nimel loodust ka keskkonda halastamatult pruukinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles