USA nimetas Putini visiiti Abhaasiasse kohatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba külastasid muu hulgas sambovõistlust.
Venemaa president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba külastasid muu hulgas sambovõistlust. Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

USA kritiseeris kolmapäeval Venemaa presidendi Vladimir Putini visiiti Abhaasiasse ja nimetas seda muu hulgas kohatuks.

"USA kutsub Venemaad üles viima oma väed ennesõjaaegsetele positsioonidele ja võtma tagasi Gruusia regioonide Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamise," teatas Ühendriikide välisministeerium.

USA kinnitas ühtlasi veelkord täielikku toetust Gruusia iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele selle rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.

Putin saabus teisipäeval visiidile Abhaasiasse, et mälestada 2008. aasta augustis toimunud Venemaa ja Gruusia sõja sündmusi.

Gruusia välisministeerium mõistis koheselt visiidi hukka.

"See visiit on Moskva tahtliku Gruusia-vastase poliitika jätkumine. Kutsume Venemaad üles lõpetama oma provokatsioone ja austama Gruusia territoriaalset terviklikkust ja iseseisvust," kirjutati avalduses.

NATO eestkõneleja Brüsselis Dylan White mõistis samuti visiidi hukka.

"President Putini visiit Gruusia regiooni Abhaasiasse relvastatud konflikti aastapäevaga seoses kahjustab rahvusvahelisi püüdlusi leida olukorrale rahumeelne lahendus. Väljendame kahetsust, et taoline visiit sai teoks Gruusia võimudega eelnevalt kooskõlastamata," ütles White.

"NATO liikmesriigid toetavad täielikult Gruusia iseseisvust ja territoriaalselt terviklikkust selle rahvusvaheliselt tunnustatud piiridega," jätkas White.

"Me ei tunnista mingeid katseid muuta Gruusia regioonide Abhaasia ja Lõuna-Osseetia staatust," lisas White.

Abhaasia on Gruusia separatistlik piirkond, mis kuulutas ennast 2008. aasta augustis toimunud Vene-Gruusia sõja järel iseseisvaks ja seal on Venemaa sõjaväebaasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles