Mida Läti loodab vaese mehe vahuveini keelates saavutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikust õllepudelid
Plastikust õllepudelid Foto: Sergey Kuznecov/RIA Novosti/Scanpix

Kaheliitrised plastikust õllepudelid, mida mõnikord müüakse odavamalt kui vett, sisaldavad umbes 7 protsenti alkoholi ja viitavad tihti kogenud joojale või igavlevale teismelisele, kel pole palju raha, vahendab lsm.lv. 

Sõnad divlitrene (kaheliitrine), bamslis (sõna otseses mõttes: boom!), baterija (patarei), divcis (kahene), viska (kints) ja māmuļa (armastusväärselt emake) viitavad kõik ühele – kaheliitrisele õlupudelile, mis sisaldab madala kvaliteediga mõnuainet.

Arvatakse, et need nimed pärinevad samaväärselt naeruväärsetest, kuid värvikatest õlunimedest – ja markidest.

Samas on nende vanaldased kortsus ja lootusetud tarbijad, alatiseks saatjaks pudel māmuļat, enamasti palju heatahtlikumad, kui need, kes joovad viina või klaaspudelis õlut. Lisaks on plastikpudelitega kedagi palju keerulisem vigastada.

Arvamus, et universaalsed kaheliitrised pudelid on laiahaardelise joomisprobleemi indikaatoriks, keelas Läti parlament järgmisest aastast nende müügi.

Seda kaheliitrist ballooni hakkavad vähesed tõsimeelselt taga igatsema. Need, kes tahavad nina täis tõmmata, ostavad selle asemel lihtsalt kaks liitrist õllepudelit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles