Istanbulis on siiliuputus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siil
Siil Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency/Scanpix

Türgi Istanbuli tänavatel on viimasel ajal märgatud ebatavaliselt palju siile, vahendab Hürriyet. 

Ekspertide hinnangul võivad siiliuputuse taga olla ehitustööd erinevates Istanbuli regioonides, mis on väikesed loomakesed liikvele ajanud. Siilid on ehitustöödest tulenevatele vibratsioonidele eriti tundlikud.

Istanbuli veterinaaride instituudi juhi Murat Arslani sõnul on siilid liikvele sundinud ulatuslikud ehitustööd, mis hävitavad Istanbuli viimaseid rohelisi alasid. «Siilid otsivad uusi elukohti, sest ehitustööde vibratsioonid segavad neid. Nad tunnevad neid vibratsioone maa koorikus. Rohealade kadumisega seisavad ka siilid silmitsi väljasuremisega. Seetõttu leiavadki Istanbuli elanikud oma aedadest siiliperesid,» sõnas Arslan.

Teise veterinaari Tamer Dodurka sõnul tekitavad siilidele probleeme elektriliinid. «Elupaikadest ilma jäänud loomad muudavad käitumismustrit ja kolivad linna. Seal asuvad nad otsima toitu ja uut elupaika. Nii juhtus saarmatega – neid hakati märkama Marmara mere piirkonnas, sest mageveekogud kadusid,» märkis ta.

Maailma Looduse Fond (WWF) liige Ahmet Emre Kütükçü sõnul armastavad siilid kassi- ja koeratoitu, mida kohalikud tänavatele kodututele loomadele jätavad. «Istanbul võib olla suurlinn, kuid see ei pea tähendama metsloomade hävingut. Võimalik on ellu viia projekte, mis arvestavad ka metsloomade vajadustega,» sõnas Kütükçü. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles