Iraanis hukati alaealisena vahistatud mees (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkamine Iraanis 2011. aastal.
Hukkamine Iraanis 2011. aastal. Foto: Hamideh Shafieeha/AP/Scanpix

Iraanis hukati 21-aastane meest, keda süüdistati mõrvas ja teise mehe vägistamises, kirjutab väljaanne RFERL. Väidetavalt piinati 15-aastaselt vahistatud noormeest, et temalt tunnistus välja pressida. 

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel hukati Alireza Tajiki üleeile. Organisatsioon nimetas hukkamist «häbiväärseks». Tajiki vahistati 2012. aasta mais, mil ta oli kõigest 15-aastane, aasta hiljem määrati talle surmanuhtlus.

Tajiki mõisteti süüdi mõrva ja teise mehe vägistamise eest. Amnesty Internationali hinnangul oli õigusemõistmine väga ebaõiglane ja süüdimõistev kohtuotsus tehti Tajiki ülestunnistuste põhjal, mis saadi temalt kätte läbi piinamise.

Väidetavalt kuulusid kasutatud piinamisvõtete hulka peksmine ja piitsutamine. Lisaks rakendati Tajiki peal piinamisvõtet, kus tema käed ja jalad seoti kinni ning ta riputati jäsemeid pidi lakke. Shirazi linna peaprokurör Ali Salehi sõnul oli tegu ausa kohtumõistmisega ja tema hukkamine oli seaduslik.

Iraani seaduste kohaselt on mõrva, vägistamise, homoseksuaalsete suhete ja relvastatud röövi eest ette nähtud surmanuhtlus. Alaealiste kurjategijatega seoses tegi Iraan 2013. aastal uuendusi, aga on ka pärast seda jätkanud noortele surmanuhtluse määramist kuritegude eest, mille nad panid toime alaealisena.

Amnesty on Iraanis tuvastanud vähemalt 89 inimest, kes on surma mõistetud kuritöö eest, mille nad panid toime enne täisealiseks saamist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles