Venemaa võimalik uus küberrelv kujutab laevadele ohtu (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miiniristleja Valentin Pukul saabumas Novorossiiski sadamasse.
Miiniristleja Valentin Pukul saabumas Novorossiiski sadamasse. Foto: Georgiy Zimarev/Sputnik/Scanpix

Mustal merel aset leidnud kummalised juhtumid seoses laevade GPS-süsteemidega annavad alust kahtlusteks, et Venemaa võib olla katsetamas uut vahendit elektroonilises sõjas, kirjutab New Scientist.

Juunis leidis Mustal merel aset kummaline juhtum, kus rohkem kui 20 laeva GPS-süsteemid paigutasid nad kaardil täiesti teise asukohta. Novorossiiski sadama lähedal asunud laevad paiknesid GPS-i kohaselt hoopis rohkem kui 32 kilomeetrit eemal, Gelendžiki lennujaamas.

Vea avastanud laeva kapten kontrollis süsteeme ja võttis seejärel ühendust teiste ümbruses asuvate alustega, kes asusid GPS-i kohaselt kõik selles samas lennujaamas.

Kuigi intsident ei ole veel kinnitatud, arvavad eksperdid, et tegu oli esimese GPS-i petmise juhtumiga. Sellist tüüpi rünnakute eest on varem hoiatatud, aga neid ei ole teadaolevalt veel toime pandud.

Enne seda vahejuhtumit kardeti, et GPS-signaale on võimalik segada. Kuigi segajad võivad tekitada ohtlikke olukordi, on seda ka lihtne avastada kuna seadmed annavad segajatest ise märku. Suurbritannia navigatsiooniinstituudi endise juhi David Lasti sõnul lülitavad segajad GPS-i välja, aga GPS-i petmine paneb seadme valeinfot edastama.

Texase Ülikooli teadur Todd Humphreys hoiatas GPS-i petmiste eest juba neli aastat tagasi, mil ta korraldas kõrgtehnoloogiliste seadmetega varustatud luksusjahiga katse. Toona selgus, et petmise teel on võimalik väga edukalt positsioneerimissüsteem lolliks ajada.

Humphreysi sõnul on tegu uue elektroonilise sõjapidamise viisiga, mida Venemaa katsetab. Väidetavalt avastas GPS-i petmise Pokemon Go telefonimäng. Edastatav valesignaal paigutas kõik Kremli juures olnud inimesed kaardil hoopis 32 kilomeetrit eemal asuvasse Vnukovo lennujaama. Tõenäoliselt on see niimoodi kaitsekaalutlustel. Põhjuseks see, et paljud NATO poolt kasutatavad pommid, raketid ja droonid töötavad GPS-i toel ja edukas seadmete petmine muudaks nende jaoks sihtmärgi tabamise võimatuks.

Kuna nüüd kasutati süsteemi Kremlist kaugel, siis kardavad eksperdid, et GPS-pettuste korraldamine on muutunud lihtsamaks.

New Scientisti andmetel suudaks petmisega hakkama saada iga arvestatav häkker. Praeguseks hetkeks ei ole tavainimeste poolt toime pandud pettuste kohta veel andmeid, aga teoreetiliselt on võimalik selle abil näiteks isesõitvad autosid teelt kõrvale juhtida.

Humphreysi sõnul võivad sellise süsteemi kasutamisel olla traagilised tagajärjed kuna halva nähtavusega piirkondades võib see põhjustada kokkupõrkeid erinevate aluste vahel. Samuti kardab ta, et see võidakse kasutusele võtta Ukraina konfliktis.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles