Medvedev: koolides tuleks hakata tegema narkoteste

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Irkutskis
Dmitri Medvedev Irkutskis Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev pakkus välja idee hakata koolides tegema narkoteste ja hoiatas samas, et narkosõltuvus on nii tõsine probleem, et mõjutab juba negatiivselt majandust.

Riigipea ütles Irkutskis valitsusistungil, et Venemaal on 2,5 miljonit narkosõltlast, vahendas AFP.

Medvedevi sõnul on probleem ülimalt terav ja see läheb aastas maksma 2-3 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Seetõttu peab riik ühe abinõuna võtma kasutusele koolides tehtavad narkotestid.

Medvedev, keda peetakse üheks kõige liberaalsemaks Vene riigipeaks, ütles, et testimine tuleb võib-olla tulevikus seadustesse lisada. «Kahjuks on olukord selline, et me peame lõpuni välja minema,» lisas ta.

«Me toetame testimist kui ühte võimalust teha narkootikumide pruukimine kindlaks varajases staadiumis,» ütles Föderaalse Narkokontrolliameti juht Viktor Ivanov. Ta lisas, et enne tuleb uurida, kas ja kuidas saab riik teha testimise kohustuslikuks.

Narkootikumidevastase võitlusega tegelev riigipea rääkis, et ligi 70 protsenti narkomaanidest on nooremad kui 30-aastased. «Narkootikumid mõjutavad demograafilist olukorda kogu riigis ja lõhuvad genofondi, inimeste tervist,» jutustas Medvedev.

Oma läheduse tõttu Afganistaniga on Venemaa suuruselt kolmas heroiinitarbija maailmas. Ettepoole jäävad vaid Iraan ja Pakistan.

Ametnike oletuse järgi sureb iga päev Venemaal ligi 100 narkosõltlast.

Medvedev kohtus Siberis narkomaanide ja endiste narkosõltlaste emadega. Riigipea sõnul on tuleb probleemiga selle tõsiduse tõttu tegeleda, aga mitte püüda seda kalevi alla panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles