Kiiev: Ukraina ei ole tarninud Põhja-Koreale raketitehnoloogiat (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandritevahelise raketi katsetused Põhja-Koreas.
Mandritevahelise raketi katsetused Põhja-Koreas. Foto: AP/Scanpix

Ukraina kaitsetööstus ei ole kunagi tarninud Põhja-Koreale raketitehnoloogiat ega -mootoreid, ütles täna riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov.

«See info on alusetu ning sisult provokatiivne,» teatas Turtšõnovi pressitalitus täna. «Ukraina ei ole kunagi tarninud Põhja-Koreale raketimootoreid ega -tehnoloogiat. Usume, et Vene julgeolekuteenistused provotseerisid Ukraina-vastase kampaania, et varjata oma seotust Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammiga.»

«Ukraina peab Põhja-Korea režiimi totalitaarseks, ohtlikuks ja ennustamatuks ning toetab kõiki sanktsioone, mis riigile on kehtestatud,» lisas Turtšõnov.

Päevaleht New York Times avaldas täna artikli, milles öeldi, et fotosid analüüsinud ekspertide hinnangul põhinevad Põhja-Korea mandritevaheliste rakettide uued mootorid disainil, mis kunagi lennutas Nõukogude Liidu rakette.

Kõnealusel disainil põhinevaid rakette toodeti endises Nõukogude Liidus mõnes üksikus tehases. USA valitsuse uurijad ja eksperdid keskendusid Ukrainas asuvale Južmaši tehasele.

Külma sõja ajal ehitas Dnepri linnas asuv tehas Nõukogude Liidule rakette, kaasa arvatud raketti SS-18. Rajatis oli Venemaa üks peamisi raketitootjaid ka pärast Ukraina iseseisvumist. Pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši kukutamist 2014. aastal kaotas tehas suure osa rahastusest ja sattus finantsraskustesse.

Ekspertide hinnangul pärinevad juulis katsetatud Põhja-Korea ballistiliste rakettide mootorid kõige tõenäolisemalt Južmaši tehasest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles