Kim Jong-un tutvus plaaniga tulistada rakette Guami ümbrusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un raketiplaaniga tutvumas.
Kim Jong-un raketiplaaniga tutvumas. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile tutvustati plaani tulistada rakette Guami lähedale, kus asuvad USA õhu- ja mereväebaas, teatas teisipäeval Pyongyangi riiklik meedia, lisades, et Kim esialgu selle kava täideviimisest siiski hoidub.

Põhja-Korea liidri sõnul on USA imperialistid vastutustundetu sõjalise väljapressimise tõttu saanud silmuse kaela ümber.

Kuid ta märkis, et viivitab plaaniga tulistada rakette selle USA Vaikse ookeani territooriumi suunas ja jälgib veel veidi "jänkide mõtlematut ja rumalat käitumist".

Ta pani vastutuse pingete leevendamise ja ohtliku sõjalise konflikti vältimise eest Korea poolsaarel Ühendriikidele. Kim kutsus USA-d üles "lõpetama viivitamatult ülbed provokatsioonid" Põhja-Korea vastu ning edaspidi Pyongyangi enam mitte õrritama.

Esmaspäevasel kontrollkäigul raketiüksuste eest vastutavasse strateegiliste jõudude juhatusse uuris Kim plaani kaua ja arutas seda juhtivate ohvitseridega, vahendas uudisteagentuur KCNA.

Möödunud nädalal teatas Põhja-Korea sõjavägi, et saab augusti keskpaigaks valmis üksikasjaliku plaani tulistada neli keskmaa ballistilist raketti Guami ümbrusse ja esitab selle oma liidrile heakskiitmiseks.

Pinged USA ja Põhja-Korea vahel on kasvanud setsaadik, kui Pyongyang katsetas läinud kuul kaht mandritevahelist ballistilist raketti, mis on võimelised küündima suure osani Ühendriikidest.

USA president Donald Trump ähvardas Põhja-Koread "tule ja raevuga", kui see peaks Ühendriikide ähvardamist jätkama.

"Põhja-Koreal on parem loobuda Ühendriike ähvardamast. Muidu nad kohtavad tuld ja raevu, millesarnast maailm ei ole kunagi varem näinud," lausus ta New Jerseys peetud kõnes.

Põhi vastas sellele ähvardusega Guami suunas rakette tulistada.

Sõnasõda on tekitanud muret rahvusvahelises üldsuses, pooli on vaoshoitusele manitsenud muu hulgas Hiina president Xi Jinping.

USA kaitseminister Jim Mattis hoiatas esmaspäeval, et Põhja-Korea löök Ühendriikide pihta võiks kiiresti eskaleeruda sõjaks.

Tema sõnul püüavad sõjaväelased alla tulistada igasuguse raketi, mis Guami suunas lendab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles