Saksa välisminister: Merkel tahab minna kaasa Trumpi relvahullusega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundeswehri sõdurid möödunud kuul Vaziani sõjaväebaasis Gruusias.
Bundeswehri sõdurid möödunud kuul Vaziani sõjaväebaasis Gruusias. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadist välisminister Sigmar Gabriel kritiseeris konservatiivist liidukanstleri Angela Merkeli lubadust tõsta Saksamaa kaitsekulutusi.

Sigmar Gabriel.
Sigmar Gabriel. Foto: Christian Thiel/imago/Scanpix

Saksamaa Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SPD) kuuluv Gabriel ütles intervjuus kohalikule meediale, et septembrikuised parlamendivalimised on hääletus selle üle, kas Saksamaa jääb rahujõuks või liitub Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi relvahullusega (saksa keeles Rüstungswahn – toim).

Välisminister lisas, et Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) tahab sarnaselt Trumpile kulutada kogu raha relvastusele ja kärpida sotsiaalkulutusi. Gabrieli hinnangul kummardab Merkel vabatahtlikult Trumpi ees, lubades tõsta Saksamaa kaitsekulutused SKTst kahe protsendini aastas.

«Lubadus kahekordistada Saksa sõjalist eelarvet pärast Bundestagi valimisi pole midagi muud kui märk Trumpile, et nad (CDU - toim) annavad tema survele järgi,» märkis Gabriel.

Enne Gabrielit on Merkeli kahe protsendi lubadust kritiseerinud ka SPD kantslerikandidaat septembrikuistel parlamendivalimistel Martin Schulz ja erakonna parlamendifraktsiooni juht Thomas Oppermann, kes nimetasid seda ebarealistlikuks ning valeks eesmärgiks.

Merkeli erakonnakaaslasest kaitseminister Ursula von der Leyen on aga lubanud eesmärgist kinni pidada ja öelnud, et SPD liidrite kommentaarid on osa nende valimiskampaaniast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles