Britid taotlevad ajutist tolliliitu ELiga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile avaldatud tolli puudutav dokument on esimene 12 Brexitit puudutavast poliitikaettepanekust, mille Briti valitsus kolme nädala jooksul avaldab.
Eile avaldatud tolli puudutav dokument on esimene 12 Brexitit puudutavast poliitikaettepanekust, mille Briti valitsus kolme nädala jooksul avaldab. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Pärast ametlikku lahkumist EList 2019. aasta kevadel tahaks Ühendkuningriik jääda paariks aastaks edasi ühendusega võimalikult lähedasse tolliliitu, selgus poliitikaettepanekust, mille Briti valitsus eile avaldas.

Brittide ettepaneku järgi võiks selline ajutine tolliliit püsida kuni nende eeldatavate järgnevate parlamendivalimisteni ehk aastani 2022. See annaks Ühendkuningriigile aega kõnelda uute kaubanduslepete üle, mis asendaksid seni ELiga kaasnenud süsteemi ning aitaksid ära hoida probleeme ühenduse ja sealt lahkuva saareriigi vahelises kaubanduses.

Euroopa Komisjon vastas brittide teatele eile lubadusega, et tutvub Londoni ettepanekuga põhjalikult, kuid hakkab Brexiti-järgsest suhtest rääkima siiski alles siis, kui Ühendkuningriigi lahkumisega EList on piisavalt edasi liigutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles