Hiina sõdurid loopisid indialasi kividega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladakhi piirkond Hiina piiri lähedal.
Ladakhi piirkond Hiina piiri lähedal. Foto: MONEY SHARMA/AFP/Scanpix

India ja Hiina sõdurite vahel toimus eile vaidlusalusel Aksai Chini piirialal Tiibeti platool kokkupõrge.

Hiina sõdurid loopisid India sõjaväelasi Ladakhi maalilises mägipiirkonnas asuva turismimagneti Pangongi järve lähedal kividega, ütles anonüümsust palunud India kaitseametnik.

Tema sõnul püüdsid Hiina sõdurid kaks korda India territooriumile siseneda, kuid löödi tagasi. «Leidis aset väiksem vahejuhtum. Hiina poolelt lähtus mõningast kividega loopimist, aga olukord saadi kiiresti kontrolli alla,» lausus ta.

Ametniku sõnul lahenes India ja Hiina sõdurite vastasseis pärast seda, kui mõlemad taganesid oma esialgsetele positsioonidele.

Ladakhi koduosariigi Jammu ja Kashmiri politsei sõnul on kokkupõrked kahe riigi kontrolljoonel (LAC) üsna sagedased. «Vahejuhtumeid esineb igal suvel, aga see intsident oli veidi pikem ja tõsisem kui varasemad, aga relvi siiski ei kasutatud,» ütles Srinagari politseiallikas.

Pangongi järve piirkond asub 4000 meetri kõrgusel Tiibeti platool. India väidab, et Hiina valduses on 41 400 ruutkilomeetri suurune ala Kashmiris Aksai Chinis, mis tegelikult kuulub Indiale.

Piiritüli lahvatas uuesti juunis, kui Hiina sõdurid hakkasid pikendama teed läbi Doklami territooriumi. Tegemist on piirkonnaga, mida nõudlevad endale nii Hiina kui ka Bhutan.

Bhutani lähedane liitlane India saatis seejärel ehitusprojekti takistamiseks piirkonda väed. Peking reageeris sellele süüdistustega Delhi aadressil Hiina territooriumile sisenemises.

Kaks tuumariiki pidasid 1962. aastal India Arunachal Pradeshi osariigi pärast maha lühikese sõja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles